Έρωτας Αλα Ελληνικά

26.05.2009
Διαψευσμένη αρχαιολόγος και νυν ξεναγός με ερωτική ζωή... ερείπιο, ανακαλύπτει τον έρωτα στο πρόσωπο αξύριστου μακρυμάλλη οδηγού πούλμαν και βρίσκει το kefi της χάρη στο γκρουπ που ξεναγεί στα αρχαία της Ελλάδας.
Το «kefi» που μεταμόρφωσε το «Γάμος αλά Ελληνικά» σε εισπρακτικό φαινόμενο, όμως, απουσιάζει πλήρως από αυτή την προσπάθεια της Νία Βαρντάλος να εκμεταλλευτεί την ελληνική της ρίζα για να χτυπήσει ξανά φλέβα κωμικού (ή σκέτου) χρυσού.


Αν το 2002 τα big fat greek κλισέ της ανατρέπονταν μέσα από ένα -κομμάτι χοντροκομμένο- αλλά τουλάχιστον έξυπνο χιούμορ, εδώ οι παρατηρήσεις της τόσο για τους Ελληνες, όσο και τις υπόλοιπες εθνότητες που συνθέτουν τον πλανήτη του λεωφορείου της είναι τόσο επιδερμικές και φτηνές που κάνουν τις γύψινες απομιμήσεις του Παρθενώνα στα στενά της Πλάκας να μοιάζουν με αυθεντικό έργο από τα χέρια των Ικτίνου και Καλλικράτη.


Και ναι μεν κανείς δεν περιμένει πολλά από μια συνταγογραφημένη τουριστική ρομαντική κομεντί δεν είναι όμως η εκτέλεση της συνταγής που πήγε στραβά εδώ αλλά ότι σχεδόν όλα τα υλικά μοιάζουν λάθος, μπαγιάτικα αν όχι σαπισμένα. Το ρομάντζο είναι «άβραστο», τα «μαθήματα ζωής» προνηπιακά και το χιούμορ είναι επιπέδου... Poopie Caca: το επώνυμο του Αλέξη Γεωργούλη στο φιλμ το οποίο μεταφράζεται στα ελληνικά σε κάτι σαν «Σκατάκιας Κακάκιας».


Η κομψότητα και η εξυπνάδα δεν είναι τα μόνα που απουσιάζουν από αυτή την μπαγιάτικη αμερικάνικο-χωριάτικη σαλάτα και το μόνο που διασώζεται είναι τα αρχαία, οι Δελφοί και η Ακρόπολη. Αλλά, ούτως ή άλλως, αυτά επιβίωσαν από πολύ χειρότερες απειλές για να υποκύψουν τώρα σε αυτή την επίθεση ανοησίας και κακογουστιάς.