Γνωρίστε το νέο βάρβαρο!

09.08.2010
Πανύψηλος. Τεράστιος για την ακρίβεια. Δύο φορές ο μέσος άνθρωπος σε όγκο και ύψος. Εδώ, στα πλατό του «Conan» που γυρίζεται στα εντυπωσιακά NU Boyana Studio της Σόφιας στη Βουλγαρία παρακολουθούμε κάτω από έναν ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο του Απρίλη τα γυρίσματα του ολοκαίνουργιου κινηματογραφικού «Κόναν του βάρβαρου».

Πανύψηλος. Τεράστιος για την ακρίβεια. Δύο φορές ο μέσος άνθρωπος σε όγκο και ύψος. Τον παρατηρούμε να πηδάει από σκαλωσιά σε σκαλωσιά και να βγάζει κραυγές. Κοιτάω τα παπούτσια μου, που είναι γεμάτα άμμο. «Μα, τι αντοχές έχει αυτός ο τύπος;», σκέφτομαι. Εδώ, στα πλατό του «Conan» που γυρίζεται στα εντυπωσιακά NU Boyana Studio της Σόφιας στη Βουλγαρία παρακολουθούμε κάτω από έναν ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο του Απρίλη τα γυρίσματα του ολοκαίνουργιου κινηματογραφικού «Κόναν του βάρβαρου». Η μικρή πολιτεία από... σκόνη και σκηνικά, βγαλμένα από το άχρονο πλαίσιο της μακρινής χώρας Χαϊμπόρια του διάσημου δημιουργού κόμικς Ρόμπερτ Χάουαρντ, μας φαίνεται συναρπαστική, σαν μια παιδική χαρά για μεγάλους!

Εκατοντάδες άτομα δουλεύουν για τούτη τη μεγαλεπήβολη χολιγουντιανή παραγωγή την οποία έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Μάρκους Νίσπελ, άσος στα ριμέικ («Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι», «Παρασκευή και 13»), με πρωταγωνιστή τον προαναφερθέντα, σχεδόν... εξωπραγματικό ηθοποιό Τζέισον Μομόα. Αυτός είναι, λοιπόν, που έχει αναλάβει τον ρόλο πάνω στον οποίο έχτισε πριν από χρόνια την καριέρα του ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

«Μοντέλο της χρονιάς»
Γεννήθηκε το 1979 στη Χονολουλού, μεγάλωσε με τη μητέρα του στην Αϊόβα, αλλά επέστρεψε στις ρίζες του για να φοιτήσει στη Χαβάη, ενώ το 1999 ανακηρύχθηκε στην πατρίδα του «Μοντέλο της χρονιάς». Οντας περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του στις τηλεοπτικές σειρές «Μπέιγουοτς: Χαβάη» και «Σταργκέιτ: Ατλάντις», ο Μομόα είναι τώρα ένα νέο αστέρι που δοκιμάζεται στην τροχιά του Χόλιγουντ.

«Δεν γνώρισα ποτέ φανς του Κόναν. Μεγάλωσα με τη μητέρα μου σαν μοναχοπαίδι. Οταν βγήκε η ταινία, πρέπει να ήμουν 2 ή 3 χρόνων, οπότε δεν την είδα. Ηταν βίαιη και απαγορευμένη», μας λέει καθώς τον μακιγιάρουν στο καμαρίνι του. «Αλλά ήμουν μεγάλος φαν των κόμικς», συνεχίζει. «Είχα έναν φίλο που μου τα έδινε. Οταν πήρα τον ρόλο του Κόναν, στηρίχτηκα στα κόμικς του Ρόμπερτ Χάουαρντ, δεν ήθελα να δω τις ταινίες και να ξαναπαίξω ουσιαστικά έναν ρόλο που είχε παιχτεί στο παρελθόν. Νομίζω ότι τα σπουδαιότερα πράγματα βρίσκονται στη φαντασία. Σχεδόν φοβόμουν να δω τις ταινίες, γιατί ο Αρνολντ Σβατσενέγκερ ήταν τόσο φοβερός εκεί. Ελεγα ότι δεν ήθελα να παίξω ό,τι κι αυτός...».

Το νέο φιλμ, που θα βγει μέσα στο 2011, έχει ως στόχο να συστήσει τον θρυλικό ήρωα στο νεότερο κοινό, που πιθανότατα να μην τον γνωρίζει, και να αναβιώσει το φραντσάιζ της δεκαετίας του ‘80.

Το σενάριο περιγράφει τις περιπέτειες του Κόναν στην ήπειρο Χαϊμπόρια, καθώς ζητεί εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα του και τη σφαγή των συγχωριανών του. Για να τον υποδυθεί, πάντως, ο ηθοποιός δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ. «Ο προηγούμενος ρόλος μου ήταν στο τηλεοπτικό «Stargate». Εκεί έκανα πολλά ακροβατικά...», μας λέει. «Εξαιτίας του ρόλου, επί τέσσερα χρόνια έκανα εξάσκηση στον Καναδά στην ξιφομαχία. Τώρα όμως η εκπαίδευση είναι σε άλλο επίπεδο. Κάναμε εκτεταμένη εκπαίδευση για ενάμιση μήνα πριν από τα γυρίσματα, που περιελάμβανε ξιφομαχία και άρση βαρών».

Σήμερα, ο Τζέισον Μομόα έχει δύο παιδιά με την ηθοποιό Λίζα Μπονέ, ενώ πέρα από τον κινηματογράφο, ασχολείται ουσιαστικά με όλες τις τέχνες, από τη ζωγραφική ως τη μουσική. «Προσωπικά θα ήθελα να είμαι πίσω από την κάμερα μόλις τελειώσω από εδώ. Μου αρέσει η μουσική, η αισθητική της εικόνας, η υποκριτική, η δημιουργία ενός άλλου κόσμου. Αγαπώ το να κάνω ταινίες. Η υλιστική πλευρά της σοουμπίζ δεν μου λέει τίποτα. Διαβάζω βιβλία, βγαίνω έξω με τα παιδιά μου», παραδέχεται για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να καθίσω ήσυχος. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Μπορείτε να ρωτήσετε και τους καλύτερούς μου φίλους. Μου αρέσει να παράγω τέχνη και να κάνω πολλά πράγματα. Είναι στο DNA μου. Οταν δεν κάνω τίποτα, με πιάνει κατάθλιψη».

«Είστε έτοιμος για τη δημοσιότητα και τη φήμη που θα εισπράξετε μ’ αυτόν τον ρόλο;», τον ρωτάω. «Α, θα προσπαθήσω να κρυφτώ όσο πιο πολύ γίνεται!», απαντάει. «Δεν ξέρω, μπορεί η ταινία να είναι αποτυχία και να μη με θέλει κανένας. Θα κάνω απλώς ό,τι καλύτερο μπορώ...

Πρόκειται για μια ταινία που απευθύνεται κυρίως στους θαυμαστές του Κόναν. Ως πατέρας ανησυχούσα για τη γραφικότητα της βίας, αλλά γνωρίζοντας ότι πρόκειται για τον Κόναν, ήξερα ότι η ταινία πρέπει να πετύχει τον μέγιστο αντίκτυπο. Το κοινό ξέρει τι περιμένει και όλα πρέπει να γίνουν στο μάξιμουμ».

Oι ταινίες με τον Άρνι
Η πρώτη ταινία με ήρωα τον Κόναν σχεδιάστηκε από τον πολυπράγμονα Εντουαρντ Σάμερ, ο οποίος οραματιζόταν ένα φραντσάιζ με έξι ταινίες, όμως καμιά τους δεν υλοποιήθηκε. Το πρωτότυπο σενάριο του Σάμερ ξαναγράφτηκε από τους Ολιβερ Στόουν και Τζον Μίλιους με ιδέες παρμένες από διάσπαρτες σκηνές των κόμικς του Χάουαρντ. Ετσι, γυρίστηκε ο «Κόναν ο βάρβαρος» το 1982 με παραγωγό τον Ντίνο Ντε Λαουρέντις, σκηνοθέτη τον Τζον Μίλιους και τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στον πρώτο μεγάλο ρόλο του, που τον έκανε σταρ.

Η ταινία στάθηκε μεγάλη επιτυχία και επαινέθηκε για τη φωτογραφία της και τη μουσική του Βασίλη Πολυδούρη. Το ‘84, ακολούθησε ο «Κόναν, ο εξολοθρευτής» του Ρίτσαρντ Φλάισερ που «σκόνταψε» στις κριτικές και στα αμερικανικά ταμεία, ενώ στο διεθνές μποξ όφις είχε μεγαλύτερο σουξέ. Αυτό οδήγησε έναν χρόνο μετά τους συντελεστές στη δημιουργία του «Κάλιντορ, ο μονομάχος» με... ατυχές αποτέλεσμα. Η τριάδα πίσω από τη σειρά στόχευε και σε τρίτο φιλμ («Κόναν, ο κατακτητής»), αλλά ο Σβαρτσενέγκερ δεν ενδιαφερόταν, οπότε, μετά από καιρό, το σενάριο μεταλλάχτηκε στο «Καλ, ο κατακτητής» (1997) με τον Κέβιν Σόρμπο.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ