Τζουντ Λο - hey jude

29.03.2007
Στα 34 του χρόνια, ο «όμορφος Τζουντ» δείχνει πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος και αποφασισμένος να βγάλει οριστικά από τους ώμους του τον μανδύα του πλεϊμπόι σούπερ σταρ.

Στα 34 του χρόνια, ο «όμορφος Τζουντ» δείχνει πιο ώριμος, πιο κατασταλαγμένος και αποφασισμένος να βγάλει οριστικά από τους ώμους του τον μανδύα του πλεϊμπόι σούπερ σταρ.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ανδρεάκου

Ο Τζουντ Λο μπαίνει στο δωμάτιο χωρίς τον κλασικό «αέρα» ενός σταρ, αλλά γνωρίζοντας πως οι λοιποί παρευρισκόμενοι τον βλέπουν έτσι. Στην Διάρρηξη, τρίτη συνεργασία του με τον Αντονι Μινγκέλα, ο Λο υποδύεται τον Γουίλ, έναν σύγχρονο Λονδρέζο αρχιτέκτονα που γνωρίζει αναπάντεχα τη σκοτεινή πλευρά του Λονδίνου, ενώ μπλέκεται σε ένα απροσδόκητο ερωτικό τρίγωνο.

«Η όλη ιστορία απαιτεί από τον Γουίλ να είναι ωμός, ειλικρινής και πολύ ρεαλιστής. Είναι μια πολύπλοκη μοντέρνα ψυχή. Οι σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά, ειδικά σ' αυτόν τον σύγχρονο, δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πολύ απασχολημένοι με τις δουλειές μας ώστε να είμαστε κυριολεκτικά ο εαυτός μας».

Το παραπάνω σχόλιο είναι μάλλον αυτοβιογραφικό. Ο Λο έχει περάσει κατά καιρούς από σχέσεις που έληξαν άδοξα, λουσμένες όμως από τα εκτυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας. Ο ίδιος κάποτε αντιδρούσε βίαια σε αυτά, τώρα όμως δηλώνει -και δείχνει- πιο ήρεμος, έτοιμος να ζήσει με τους δικούς του κανόνες.

«Η ζωή είναι γεμάτη με επιλογές και αισθάνομαι πιο άνετα σε ένα οικιακό περιβάλλον με τα παιδιά μου, να μαγειρεύω δείπνο, να τα βάζω για ύπνο, να κάνω όλα αυτά που όλοι οι γονείς θέλουν να κάνουν. Ολοι έχουμε τον τρόπο να κάνουμε τους εαυτούς μας πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Αυτό θεωρώ εγώ πραγματικότητα και το να την ταρακουνήσω, πηγαίνοντας να ζήσω εκεί όπου δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και δεν σου συμπεριφέρονται και με ειλικρίνεια, θα πήγαινε ενάντια σε όλα όσα με κάνουν αυτό που είμαι».

Πώς βλέπει όμως τη θέση του στο σύγχρονο σινεμά; «Δεν ξέρω. Ειλικρινά, δεν ξέρω. Ηλπιζα να μου το πείτε εσείς! Και, ξέρεις, δεν το σκέφτομαι ποτέ. Το status μου, ε; (παύση)... Βρίσκω ακόμα δουλειά, δουλεύω με ανθρώπους που σέβομαι. Δεν έχω μετανιώσει για κάτι που δεν έχω κάνει. Επιλέγω ταινίες που μου αρέσουν και σημαίνουν κάτι για μένα και έχω σταθεί τυχερός που συχνά δουλεύω με σκηνοθέτες από τους οποίους μπορώ να μάθω πολλά, κι αυτός είναι ο μοναδικός μου στόχος. Η εμπορική επιτυχία δεν είναι δικό μου θέμα. Αλλωστε, καμιά από τις ταινίες μου δεν έχει υπάρξει μπλοκμπάστερ».

Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως κινηματογραφικός «μαϊντανός». Φέτος δίνει πάλι τροφή στα σχόλια συμμετέχοντας σε τρεις ταινίες, τη Διάρρηξη, το The Holiday της Νάνσι Μέγιερς και το Ολοι Οι Ανθρωποι Του Βασιλιά του Στίβεν Ζαϊλιαν. Η δικαιολογία του, αποστομωτική. «Τις γύρισα σε μια περίοδο δυο ετών. Σε αυτή τη δουλειά απολαμβάνω πραγματικά την ευκαιρία να κάνω διαφορετικά πράγματα, να ερμηνεύω διαφορετικούς ρόλους, να προσπαθώ να αντιπαραβάλλω τον τελευταίο μου ρόλο με τον πιο πρόσφατο».

Η πολύχρονη συνεργασία του με τον Μινγκέλα έχει αποφέρει στον Λο τις δυο υποψηφιότητές του μέχρι σήμερα για Οσκαρ (β* αντρικού για τον Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ και α* αντρικού για την Επιστροφή Στο Cold Mountain). Ο Μινγκέλα προσβλέπει η συνεργασία τους να γίνει μια νέα εκδοχή του διδύμου Σίντνεϊ Πόλακ- Ρόμπερτ Ρέντφορντ (οι οποίοι συνεργάστηκαν σε επτά συνολικά ταινίες) και ο Λο συμφωνεί ολόψυχα. «Βεβαίως και θα το ήθελα! Θα ήταν πραγματικά υπέροχο και μάλλον θα γίνει, οπότε θα σας δω σε μερικές δεκαετίες, παρέα με τον Αντονι (γέλια). Και οι δυο μας θέλουμε να δουλεύουμε σε ένα άνετο περιβάλλον, όπου όλοι αισθάνονται ασφαλείς και χαρούμενοι. Ετσι κι αλλιώς, είμαστε όλοι τόσο τυχεροί που κάνουμε αυτή τη δουλειά, οπότε γιατί να μην την ευχαριστιόμαστε κιόλας;».