U2: Vertigo Tour 2005 Live From Chicago

21.05.2007
Κανένα άλλο μουσικό συγκρότημα δεν επανεφηύρε τον εαυτό του και δεν δοκίμασε τα όριά του τόσο συχνά και τόσο πετυχημένα όσο το σπουδαιότερο αυτού του πλανήτη τα τελευταία 25 χρόνια, οι U2.

Κανένα άλλο μουσικό συγκρότημα δεν επανεφηύρε τον εαυτό του και δεν δοκίμασε τα όριά του τόσο συχνά και τόσο πετυχημένα όσο το σπουδαιότερο αυτού του πλανήτη τα τελευταία 25 χρόνια, οι U2. Από τη δημιουργία τους το 1976 στο Δουβλίνο, οι Μπόνο, The Edge, Λάρι Μάλεν και Ανταμ Κλέιτον εισβάλουν δυναμικά στη μουσική σκηνή. Στα πρώτα τους άλμπουμ κυριαρχεί ο πυκνός ήχος και οι στίχοι για κοινωνικά θέματα που λίγοι είχαν την παιδεία να προσεγγίσουν. Μετά το 1984, η συνεργασία τους με τον Μπράιαν Ινο τους εισάγει σε μια πιο ώριμη φάση και ξεκινούν μια μουσική εξερεύνηση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και ένα πνευματικό ταξίδι στις ρίζες του ροκ. Στη δεκαετία του 90, οι U2 αγγίζουν την υπερβολή, με περιοδείες μαμούθ, αλλαγές στην εμφάνιση, ειρωνεία, ηδονιστικό new age παραλήρημα και πειραματισμούς που αγγίζουν την τελειότητα.

Στο ξεκίνημα του νέου αιώνα, ενώ όλοι αναρωτιούνται για το πού βρίσκονται τα όρια της μουσικής τους, η απάντηση ήρθε με άλμπουμ που επιστρέφουν στον στέρεο ήχο και με την εμπειρία ετών να απογειώνει τα τραγούδια-ύμνους σε πρωτοφανή επίπεδα ποιότητας. Ολη αυτή η πορεία και τα εικοσιπέντε χρόνια πρωτιάς στον μουσικό χάρτη γιορτάστηκαν με την περιοδεία για το άλμπουμ τους «Ηow To Dismantle An Atomic Βomb». Στον σταθμό των U2 στο Σικάγο παρελαύνουν τραγούδια από όλο το φάσμα της καριέρας τους. Μια συναυλία συναισθηματικός καταπέλτης, με τα τραγούδια να μετατρέπονται σε ροκ προσευχές, γεμάτη πολιτικά μηνύματα ειρήνης και συνύπαρξης δια χειρός και φωνής Μπόνο, μιας από τις χαρισματικότερες μουσικές προσωπικότητες των τελευταίων δεκαετιών. Μια συναυλία που αποδεικνύει πως κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τη μουσική δύναμη των U2 σήμερα.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΥΡΚΟΣ