Ο Ιντιάνα Τζόουνς ξαναχτυπά!

25.07.2007
Μπορεί να είναι πια 65, όμως ο Χάρισον Φορντ φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στο κοστούμι του Ιντιάνα Τζόουνς.

Από την Τέα Βασιλειάδου

Πολλοί είναι περίεργοι να δούνε πώς, 18 χρόνια μετά την ταινία Ιντιάνα Τζόουνς: Η τελευταία σταυροφορία, ο Φορντ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες ενός αεικίνητου αρχαιολόγου στην πολυαναμενόμενη τέταρτη περιπέτεια της σειράς. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ηθοποιός γιόρτασε τα 65α γενέθλιά του, όμως οι παραγωγοί της ταινίας που ήδη γυρίζεται στη Χαβάη επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Φορντ είναι μια χαρά ή όπως περιγράφουν «Είναι υπέροχος και το κοστούμι του Ιντιάνα του πάει καλύτερα από ποτέ!» Ο σούπερ αστέρας του Χόλιγουντ, μάλιστα, δεν αφήνει τις επικίνδυνες σκηνές στους κασκαντέρ, αλλά προτιμά να ρισκάρει ο ίδιος. Και επιμένει: «Δεν χρειάζεται παρά να έχω μαζί μου αρκετό πάγο για τα χτυπήματα και έναν καλό μασέρ για να ηρεμεί τους μύες!»

Ο τίτλος της νέας ταινίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, καθώς ο Τζορτζ Λούκας και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν θέλουν ακόμη να τον ανακοινώσουν. Αλλωστε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ταινία θα προβληθεί στις 22 Μαϊου 2008.

Μετά από μία εβδομάδα στο Νέο Μεξικό και άλλη μία στο Κονέκτικατ τα γυρίσματα θα συνεχιστούν στη Χαβάη. Ολα εξελίσσονται με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμη και οι κάτοικοι της Χαβάης είναι ενθουσιασμένοι καθώς δεν θυμούνται τέτοια δράση από την εποχή που εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα, το 1983. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η δράση μέσα στην ταινία καθώς όλοι μιλάνε για δεκαπλάσιες σκηνές έντασης από τις προηγούμενες ταινίες.

Η δουλειά προηγειται του ταλέντου
Ο Χάρισον Φορντ έχει παίξει κάθε είδους ρόλο. Από την εποχή του Πολέμου των Αστρων έως τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, από ρόλους περιπέτειας έως ρόλους ρομαντικούς και τρυφερούς. Ομως, ο Ιντιάνα αποτελεί σίγουρα ένα κυρίαρχο κομμάτι της κινηματογραφικής του πορείας. Ετσι η επιστροφή του στον αγαπημένο ήρωα έγινε ομαλά. Αλλωστε, ήταν εύκολο για τον ίδιο εφόσον αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να προετοιμαστεί για το ρόλο. Γιατί συνήθως ο Φορντ ετοιμάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλη αφοσίωση για τον κάθε του νέο ρόλο: «Κάνω έρευνα. Αναζητώ αντιστοιχίες σε ανάλογες καταστάσεις και πρόσωπα. Αυτό απαιτεί ο επαγγελματισμός.

Η δουλειά προηγείται του όποιου ταλέντου διαθέτει ο καθένας μας.»
Ο Φορντ είναι ο καλλιτέχνης που γεμίζει τα ταμεία, όμως: «Δεν επιλέγω με βάση το ταμείο. Αυτή είναι δουλειά άλλων, όχι δική μου. Η δική μου δουλειά είναι να βρίσκω το ωραίο σενάριο, τους σημαντικούς συνεργάτες, τον εμπνευσμένο σκηνοθέτη και να είμαι ειλικρινής και αληθινός.»

Κάλλιο αργά...
Ο Χάρισον Φορντ δεν είχε κανένα δισταγμό να δεχτεί να υποδυθεί τον αγαπημένο Ιντι για μία φορά ακόμη. Αλλωστε, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Λούκας, τον Σπίλμπεργκ και στο υπόλοιπο επιτελείο της ταινίας. «Ολοι είναι παλιοί γνώριμοι από τις προηγούμενες τρεις ταινίες και έτσι δεν χρειάζονται πολλά για να στηριχτείς επάνω τους», λέει ο Φορντ. «Περνάμε υπέροχα. Διασκεδάζουμε απερίγραπτα.»

Η τελευταία ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς τοποθετείται το 1950, ενώ μαζί με το βετεράνο ηθοποιό θα εμφανιστεί η Κέιτ Μπλάνσετ. Μία απουσία μόνον θα σημειωθεί, αυτή του Σον Κόνερι, που υποδύθηκε τον πατέρα του Ιντι και ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση: «Θα θέλαμε να τον έχουμε μαζί μας αλλά ο ίδιος φαίνεται να απολαμβάνει τη... σύνταξή του.»

Ολοι, πάντως, υπόσχονται το ίδιο υψηλό επίπεδο που μας πρόσφεραν στις προηγούμενες ταινίες, καθώς και χιούμορ, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του περιπετειώδους αρχαιολόγου. Ομως δεν λένε τίποτα περισσότερο για την ταινία ούτε επιτρέπουν σε κανέναν να επισκεφθεί τα γυρίσματα. Οσο για την καθυστέρηση για την οποία πολλοί μιλάνε... «Δεν ήταν καθυστέρηση», απαντούν οι ίδιοι. «Ηταν σωφροσύνη. Δεν θέλαμε να κάνουμε απλώς μια τέταρτη ταινία. Θέλαμε να κάνουμε μια επιτυχία!»