Πρώτη Φορά Νονός

04.10.2007
Η νέα κωμωδία της Όλγας Μαλέα, που βασίζεται σε αυτοβιογραφικό διήγημα του Νίκου Παπανδρέου, από το πρώτο και πολύ επιτυχημένο βιβλίο του "10 μύθοι και μία ιστορία". Γιος διάσημου πολιτικού πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό υποψήφιου βουλευτή. Εκεί θα γίνει "Πρώτη Φορά Νονός"... για το καλό της Δημοκρατίας και την αγάπη του Πατέρα του
Μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια ο 11χρονος Άλεξ, γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας και γιος διάσημου πολιτικού - του Ανδρέα Παπανδρέου- πηγαίνει στην Κρήτη να βαφτίσει το μωρό τοπικού κομματάρχη και υποψήφιου βουλευτή. Εκεί θα γίνει "Πρώτη Φορά Νονός" ... για το καλό της Δημοκρατίας, αλλά και για την αγάπη του Πατέρα του.
Το ξενικό του παρουσιαστικό, η δυσκολία του με τα Ελληνικά, οι ιδιαιτερότητες των Κρητικών, και οι "δοκιμασίες" που πρέπει να περάσει για να τον αποδεχτούν ως άξιο γιο του Αρχηγού, αλλά και μια καινούρια φιλία, θα του αποκαλύψουν τον δικό του δρόμο για τη ζωή.

Κυρίαρχο στοιχείο της νέας ταινίας της Ολγας Μαλέα είναι η Κρήτη και όταν λέμε Κρήτη, εννοούμε το νησί με όλα του τα φοκλόρ και τις γραφικότητες μέχρι σημείου υπερβολής. Με κυρίαρχη τη στερεότυπη μορφή του Κρητικού και τη βαριά προφορά του, το «Πρώτη Φορά Νονός» προσπαθεί να μας μεταφέρει τη βεβιασμένη ενηλικίωση του μικρού αμερικοαναθρεμμένου Αλέξ που... υποχρεούται από τη μία στιγμή στην άλλη να συμπεριφερθεί ως «γνήσιος» Ελληνας βγαίνοντας από την εσωστρέφειά που τον διακατέχει και φορώντας το προσωπείο που του υποδεικνύουν.

Στα συν της ταινίας οι πολύ φυσικές ερμηνείες των παιδιών που χαρίζουν έναν αέρα φρεσκάδας στα αμέτρητα κλισέ που κατέφυγε η σκηνοθέτις προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή της, δηλαδή την κινηματογραφική μεταφορά του αυτοβιογραφικού διηγήματος του Νίκου Παπανδρέου «Αγιοι Πάντες», από το πρώτο και πολύ επιτυχημένο βιβλίο του «10 μύθοι και μία ιστορία».

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ