30 Μέρες Νύχτα

17.10.2007
Το Μπάροου είναι ένα απομονωμένο χωριό της Αλάσκα που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το φως του ηλίου για τριάντα ολόκληρες μέρες. Οι λιγοστοί κάτοικοι που απομένουν στο Μπάροου θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν την αιμοβόρα επίθεση βρικολάκων, οι οποίοι εξαφανίζουν σιγά-σιγά κάθε έμβια ύπαρξη μέσα στο παγωμένο σκηνικό της μακριάς νύχτας.

Ενα μικρό χωρίο στην Αλάσκα, το Μπάροου, ετοιμάζεται για να ζήσει τον καθιερωμένο μήνα όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει και για 30 ημέρες είναι νύχτα. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του το εγκαταλείπουν αφήνοντας μόνο μία χούφτα ντόπιους να περιφρουρούν την ασφάλεια σπιτιών και περιουσιών. Μία σειρά, όμως, από στυγερά εγκλήματα θα «φωτίσει» ανορθόδοξα την βυθισμένη στο σκοτάδι ατμόσφαιρα και ο σερίφης της περιοχής (Τζος Χάρτνετ) θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιο συναρπαστική υπόθεση μυστηρίου που χρειάστηκε ποτέ να ξεδιαλύνει.

Βασισμένο στο ομώνυμο αιμοσταγές κόμικ και σκηνοθετημένο με το νεύρο και την ένταση που αρμόζει σε κάθε φιλμ τρόμου που προορίζεται για μαζική κατανάλωση, το «30 Ημέρες Νύχτα» υπάρχει μόνο όσο τα ημιπαγωμένα ζόμπι του δαγκώνουν ανεξέλεγχτα και το αίμα κυλάει πηχτό και ζεστό πάνω στον θανατηφόρο πάγο. Οταν αυτά παραμονεύουν εκτός οθόνης, την οθόνη κατασπαράζει μία υποτυπώδη πλοκής η οποία αργοπεθαίνει κάτω από το βάρος της επιτηδευμένα και ατμοσφαιρικής σκοτεινής φωτογραφίας. Ευτυχώς, τα ζόμπι δεν αργούν ποτέ να ξαναεμφανιστούν.

Μανώλης Κρανάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ