30 Ημέρες Νύχτα: Του ΝτέΪβιντ ΣλέΪντ

20.11.2007
Ενα μικρό χωρίο στην Αλάσκα, το Μπάροου, ετοιμάζεται για να ζήσει τον καθιερωμένο μήνα όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει και για 30 ημέρες είναι νύχτα.

Ενα μικρό χωρίο στην Αλάσκα, το Μπάροου, ετοιμάζεται για να ζήσει τον καθιερωμένο μήνα όπου ο ήλιος δεν ανατέλλει και για 30 ημέρες είναι νύχτα. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του το εγκαταλείπουν, αφήνοντας μόνο μία χούφτα ντόπιους να περιφρουρούν την ασφάλεια σπιτιών και περιουσιών. Μία σειρά, όμως, από στυγερά εγκλήματα θα «φωτίσει» ανορθόδοξα τη βυθισμένη στο σκοτάδι ατμόσφαιρα και ο σερίφης της περιοχής (Τζος Χάρτνετ) θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πιο συναρπαστική υπόθεση μυστηρίου που χρειάστηκε ποτέ να ξεδιαλύνει.

Βασισμένο στο ομώνυμο αιμοσταγές κόμικ και σκηνοθετημένο με το νεύρο και την ένταση που αρμόζει σε κάθε φιλμ τρόμου που προορίζεται για μαζική κατανάλωση, το «30 Ημέρες Νύχτα» υπάρχει μόνο όσο οι ημιπαγωμένοι βρυκόλακες του δαγκώνουν ανεξέλεγκτα και το αίμα κυλάει πηχτό και ζεστό πάνω στον θανατηφόρο πάγο. Οταν αυτοί παραμονεύουν εκτός οθόνης, την οθόνη κατασπαράζει μία υποτυπώδη πλοκή η οποία αργοπεθαίνει κάτω από το βάρος της επιτηδευμένα και ατμοσφαιρικά σκοτεινής φωτογραφίας. Ευτυχώς, τα βαμπίρ δεν αργούν ποτέ να ξαναεμφανιστούν.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΡΑΝΑΚΗΣ