Σταυροδρόμια της Ζωής

09.02.2010
Βρισκόμαστε στο Τελ αβιβ και στην ιδιαίτερη περιοχή Ατζάμι. Εκεί συζούν και προσπαθούν να συνυπάρξουν μουσουλμάνοι, εβραίοι και χριστιανοί. Σε μια γειτονιά διαφορετικών πολιτισμών και αλληλοσυγκρουόμενων αντιλήψεων παρακολουθούμε πέντε ιστορίες διαφορετικών προσώπων που μπλέκονται μεταξύ τους και αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο την εύθραυστη και δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για τους δύο (συν)σκηνοθέτες αφού με την πρώτη τους δημιουργία κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και τα Όσκαρ (υπ. για καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας). Και αν αυτό μπορεί πολλές φορές να μη σημαίνει τίποτα παραπάνω από καλές διασυνδέσεις, σε αυτή την περίπτωση σημαίνει σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή και μια ακόμα σημαντική διάκριση για τους δημιουργούς αφού έχουν ήδη μαζέψει αρκετά βραβεία στα ανα το κόσμο φεστιβάλ. Χρυσή κάμερα και βραβείο ειδικής μνείας στο Φεστιβάλ Καννών, πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη, βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών στο Λονδίνο και αρκετά ακόμα.

Η ταινία αναφέρεται σε μια δύσκολη και περίπλοκη πραγματικότητα αλλά ζώντας και οι δυο σκηνοθέτες στη περιοχή και προερχόμενοι από διαφορετικά στρατόπεδα (Παλαιστίνιος ο ένας-Ισραηλινός ο άλλος) είχαν τα στοιχεία εκείνα για να μας παραδώσουν μια σκληρή αλλά συγχρόνως πρωτότυπη αναπαράσταση της πραγματικότητας και όχι μια ακόμα ταινία για τα χρόνια προβλήματα των λαών μέσα από γενικότητες και προσπάθειες ισορροπιών.

Με πολλά πισωγυρίσματα στο χρόνο και γρήγορο μοντάζ, από τη καθεμία προσωπική ιστορία μέχρι τη γενική κορύφωση τους οι δημιουργοί ακουμπάνε με απρόσμενη ικανότητα όλες τις εκφάνσεις της οργισμένης και πολλές φορές αδιέξοδης καθημερινότητας.

Κ.Α.