Ο Αστεριξ Στους Ολυμπιακους Αγωνες

24.01.2008
Η λεπτοκαμωμένη φιγούρα του Αστερίξ και ο πλούσιος σε καμπύλες Οβελίξ δεν θα μπορούσαν να κριθούν ποτέ αντικειμενικά. Οι δυο Γαλάτες βρίσκονται βαθιά ριζωμένοι στο πιο δυσπρόσιτο σημείο του υποσυνείδητου, κάθε ενήλικα.

Η λεπτοκαμωμένη φιγούρα του Αστερίξ και ο πλούσιος σε καμπύλες Οβελίξ δεν θα μπορούσαν να κριθούν ποτέ αντικειμενικά. Οι δυο Γαλάτες βρίσκονται βαθιά ριζωμένοι στο πιο δυσπρόσιτο σημείο του υποσυνείδητου, κάθε ενήλικα. Απρόσβλητοι από θνητή κριτική και περιτυλιγμένοι από την αύρα της παιδικής αθωότητας, η εικόνα των συμπαθών ηρώων παραπέμπει αυτόματα στο πρώτο άγγιγμα του φτηνού χαρτιού της Μαμούθ Κόμιξ.

Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, λοιπόν, επιστρέφουν στις σκοτεινές αίθουσες της Ευρώπης, κυνηγώντας αυτήν τη φορά τους Ρωμαίους σε πιο γνώριμα μέρη. Η Αρχαία Ολυμπία θα φιλοξενήσει τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Καψουρίξ να κατακτήσει την καρδιά της πανέμορφης Ελληνίδας πριγκίπισσας Ειρήνης. Ο Πανοραμίξ θα φροντίσει με την χρυσή του συνταγή να προσφέρει το κατάλληλο δυναμωτικό για τις ολυμπιακές επιδόσεις της Εθνικής Ομάδας της Γαλατίας. Ο Ιούλιος Καίσαρ που εποπτεύει τις προσπάθειες των αθλητών, θα αναγκαστεί να υπομείνει την βασανιστική παρουσία του γιου του Βρούτου, ο οποίος αποτελεί τον επίσημο μνηστήρα της πριγκίπισσας Ειρήνης.

Ως μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, «Ο Αστερίξ Στους Ολυμπιακούς Αγώνες» δεν υστερεί διόλου στον τομέα των οπτικών εφέ. Οι Ρωμαίοι εκτοξεύονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα άνωθεν στρώματα τις ατμόσφαιράς, τα κοστούμια ξεχωρίζουν με την εικαστική τους αρτιότητα και το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας σφύζει από ζωντάνια και παλμό. Επιπλέον, η παρουσία και μόνο του Αλέν Ντελόν στο ρόλο του Καίσαρα προσδίδει μια επιπλέον ποιότητα στη συνολική ερμηνευτική συνισταμένη της ταινίας.

Αυτό που σε προβληματίζει κυρίως στον καινούργιο Αστερίξ είναι το κατώτερο από τα προηγούμενα επεισόδια σενάριο του, που χάνεται μέσα στα ατελείωτα cameo και τις μακροσκελείς υποπλοκές. Ο «Αστερίξ Στους Ολυμπιακούς Αγώνες» υποδαυλίζεται από την επιλογή των παραγωγών να προσπαθήσουν να χωρέσουν στο καστ της ταινίας διάσημα μοντέλα, ραλίστες, τενίστες και άλλους σπορ-σταρς. Επιπλέον, η γενικότερη αισθητική της ταινίας απευθύνεται κυρίως προς τις μικρότερες ηλικίες, δικαιολογώντας μερικώς τις ασθενείς ερμηνείες του Κορνιγιάκ και Ντεπαρντιέ. Πάντως, για τα μεγαλύτερα παιδιά υπάρχουν οι παρουσίες της Βανέσα Χέσλερ και της Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, που θα καλύψουν με το παραπάνω τις αισθητικές απαιτήσεις των αρσενικών ενηλίκων.

Γιάγκος Αντίοχος
[email protected]