Common

30.01.2008
To πραγματικό του όνομα είναι Λόνι Ρασίντ Λιν ο νεότερος, ετών 35. Και είναι ράπερ από το Σικάγο με θητεία στην «ευσυνείδητη» πλευρά του χιπ χοπ και δίκτυο συνεργασιών με άλλους πεφωτισμένους μαύρους σταρ της γενιάς - κολεκτίβας των Soulquarians, όπως έχουν πια γίνει περισσότερο γνωστοί καλλιτέχνες, από την Ερικα Μπαντού μέχρι τον Ραφαέλ Σαντίκ και τον Κιου Τιπ.

Από τον Μάρκο Φράγκο

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

To πραγματικό του όνομα είναι Λόνι Ρασίντ Λιν ο νεότερος, ετών 35. Και είναι ράπερ από το Σικάγο με θητεία στην «ευσυνείδητη» πλευρά του χιπ χοπ και δίκτυο συνεργασιών με άλλους πεφωτισμένους μαύρους σταρ της γενιάς - κολεκτίβας των Soulquarians, όπως έχουν πια γίνει περισσότερο γνωστοί καλλιτέχνες, από την Ερικα Μπαντού μέχρι τον Ραφαέλ Σαντίκ και τον Κιου Τιπ. Αποδεκτός από σύσσωμη την κοινότητα της μαύρης μουσικής, με επτά άλμπουμ στο ενεργητικό του από το 1992 που ξεκίνησε και με πραγματικό αγώνα να νομιμοποιήσει τον περιοριστικό -για τα δεδομένα της αμερικανικής δισκογραφικής βιομηχανίας- όρο «εναλλακτική σόουλ». Ο Common είναι ένας από τους πιο κομψούς «πρεσβευτές» της σκεπτόμενης, καλόγουστης χιπ χοπ μουσικής και έχει ανακηρυχθεί από σύσσωμο τον Τύπο και ως ένας από τους πιο καλοντυμένους σταρ της γενιάς του (όχι τυχαία εκπροσώπησε την Gap σε μία από τις πιο επιτυχημένες της καμπάνιες).

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

Παίζει στην καινούρια ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Αmerican Gangster» τον ρόλο του Τέρνερ Λούκας δίπλα στον Ντένζελ Ουάσινγκτον και τον Ράσελ Κρόου, προσδίδοντας κλάση και γοητεία σε μια ατμόσφαιρα με κατηφείς τύπους της ανώτερης ιεραρχίας του εμπορίου ηρωίνης. Το Χάρλεμ στα 70s, η μοναδική σκηνοθετική ματιά του Ρίντλεϊ Σκοτ (που επιστρέφει δυναμικά) και οι «αγέλαστες» συμφωνίες κυρίων είναι η ουσία και το φόντο. Ο άλλος σεβαστός ράπερ που εμφανίζεται στην ταινία είναι ο RZA. Επιπλέον το πρόσφατο άλμπουμ του «Finding Forever» είναι μια απολαυστική γιορτή της μοντέρνας ρίμας του δρόμου με εκλεκτούς καλεσμένους τον Κάνιε Γουέστ, τον Τζ. Ντίλα, την Λίλι Αλεν, τον Μπιλάλ και τον Ντουίλι.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ

Ο Common δεν έχει ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία. Εχει εμφανιστεί σε ασήμαντες τηλεοπτικές σειρές από τα νιάτα του και ως δικό του breakthrough μπορεί να θεωρήσει κανείς την γκανγκστερική ταινία του Τζο Κάρναχαν, «Smokin Αces». Ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτος, με τις εμφανίσεις του στις ταινίες «Wanted» και «Νight Watchman» που έρχονται μέσα στο 2008.

Τι να περιμένουμε Την εξάπλωσή του στη βιομηχανία του θεάματος της Αμερικής αργά αλλά σταθερά και με σωστά υπολογισμένες δόσεις celebrity. Μετά τον Αϊς Κιουμπ, τον Αϊς Τ και τον Μoς Ντεφ, οι ράπερ αρχίζουν και αλώνουν δίκαια τη μεγάλη οθόνη.