Τζόνι Γκρίνγουντ: «Θα Χυθεί Αίμα»

29.02.2008
Τριανταεξάχρονος κιθαρίστας των Radiohead, σύζυγος της Σαρόνα και πατέρας του εξάχρονου Ταμίρ (στον οποίο αφιερώθηκε ολόκληρο το άλμπουμ «Ηail To The Τhief») και της τρίχρονης Ομρι.

Ποιός είναι Τριανταεξάχρονος κιθαρίστας των Radiohead, σύζυγος της Σαρόνα και πατέρας του εξάχρονου Ταμίρ (στον οποίο αφιερώθηκε ολόκληρο το άλμπουμ «Ηail To The Τhief») και της τρίχρονης Ομρι. Εμβληματική φιγούρα του πιο αναγνωρισμένου συγκροτήματος των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων με οριακά σέξι σκηνική παρουσία και μαλλιά - σήμα κατατεθέν που τον διαφοροποιούν όχι μόνο από τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ αλλά και από όλη τη βρετανική σκηνή. Είναι ντροπαλός και απρόβλεπτος και διαδοχικά έχει ξεδιπλώσει την αρέσκειά του προς το kraut rock, την κλασική μουσική και πρόσφατα τον αυθεντικό νταμπ ρέγγε ήχο της Trojan Records. Ηταν ένας από τους πέντε Venus In Furs στο «Velvet Goldmine» (οι υπόλοιποι ήταν ο Μπέρναρτ Μπάτλερ των Suede, ο Τομ Γιορκ των Radiohead, ο Αντι ΜακΚέϊ των Roxy Music και Πολ Κιμπλ των Grant Lee Buffalo).

Γιατί να τον πρεσέξουμε Κυκλοφόρησε μια από τις καλύτερες συλλογές της περσινής χρονιάς με υλικό από τα αρχεία της Trojan στην οποία συγκέντρωνε με έναν πολύ συναισθηματικό και προσωπικό τρόπο αγαπημένα κλασικά κομμάτια των Heptones αλλά και του Λι Πέρι, του Λίνβαλ Τόμπσον και του Τζον Χολτ. Φέτος είναι υπεύθυνος για ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της χρονιάς, το «Τhere Will Be Βlood» του Πολ Τόμας Αντερσον. Εντεκα συμφωνικές συνθέσεις του απλώνονται υποβλητικά στο άλμπουμ με εκτελέσεις από το Emperor String Quartet και την BBC Concert Orchestra. Ενα κομψοτέχνημα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκρίνγουντ παραμένει μια κρυφή, σιωπηλή και υπόγεια δύναμη στο «στρατόπεδο» των Radiohead. Το «Τhere Will Be Βlood» είναι μόνο μια πτυχή του πολυκύμαντου ταλέντου του. Η επιτομή της αβάν γκαρντ αντίληψης της μουσικής και μια ελπίδα για το μέλλον σε όλα τα επίπεδα.

Τι να περιμένουμε τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις σε ζαλιστική εσωτερική δράση υπό τον ήχο εξαιρετικών, φρενιασμένων -ή αλλού- καταπονημένων εγχόρδων.

Το σάουντρακ «Τhere Will Be Βlood» κυκλοφορεί από τη Nonesuch.