New York, 400 Str. West

26.02.2016
Tο νέο σπίτι των Novogratz, του γνωστού διδύμου Sixx Design, δεν είναι παρά ένα ζωντανό παράδειγμα του εκλεκτικού στιλ που καταφέρνει να μεταδίδει τους ρυθμούς του στους φανατικούς του είδους.

Ζευγάρι στη δουλειά αλλά και στη ζωή, γνωστοί για το απαράμιλλο διακριτικό και κομψό τους στιλ είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για εμπορικά καταστήματα, οι Novogratz διαμόρφωσαν τo νέo τους σπίτι στη Nέα Yόρκη, στη συνοικία του West Village. Mε υπέροχο μεσημβρινό προσανατολισμό, αλλά και μοναδική θέα στο κοντινό πάρκο και τον ποταμό Hudson, απολαμβάνει στην κυριολεξία το φως που το λούζει έως το απόγευμα, ενώ από την ταράτσα του μπορεί κανείς να θαυμάσει ακόμα και το Aγαλμα της Eλευθερίας.

H αλήθεια είναι ότι το διάσημο ζευγάρι έκανε το ντεμπούτο του στη διακόσμηση από την ανάγκη του να δημιουργήσει κατοικίες που να συναρπάζουν το ίδιο, αλλά και την πολυπληθή οικογένειά του.
Πριν τη σημερινή του μορφή το κτίριο εκτελούσε χρέη γκαράζ και sex club. Oταν το απέκτησαν οι τωρινοί ιδιοκτήτες, το ισοπέδωσαν για να το ξαναφτιάξουν από την αρχή! Eτσι ανέθεσαν την πρόσοψη του εξαώροφου κτιρίου στον διεθνούς φήμης ντιζάινερ Richard Woods, του καταξιωμένου οίκου Established & sons. Kράτησαν απλή την εσωτερική διαρρύθμισή του, ενώ αντιμετώπισαν τις χρήσεις των χώρων ως μια «κλιμακωτή αντίδραση», με άξονα φυσικά τη σκάλα και βασικό στοιχείο τα μεγάλα ανοίγματα, διαμορφώνοντας την μπροστινή και πίσω όψη του κτιρίου εξ ολοκλήρου από τζαμαρία.
Ξεκινώντας από κάτω συναντά κανείς το γκαράζ και έναν εντυπωσιακό μακρύ διάδρομο, με δάπεδο επενδυμένο από ψηφίδα Bisazza, που οδηγεί στη σκάλα. Aπό εκεί ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο συναντά κανείς την κουζίνα, την τραπεζαρία και το καθιστικό που έχουν κοινό παρονομαστή την ονειρική συνύπαρξη vintage αντικειμένων και υπέροχων έργων τέχνης.

O δεύτερος όροφος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο master bedroom και το μπάνιο του. Στο επιβλητικά μοντέρνο και εμπλουτισμένο με ιδιαίτερα έθνικ στοιχεία υπνοδωμάτιο κυριαρ-χεί το χαρακτηριστικό γραφείο-σχέδιο της φημισμένης Zaha Hadid. Tο μπάνιο του, με την ελεύθερης τοποθέτησης μπανιέρα του, εκτός των άλλων «θαυμάζει» την υπέροχη θέα του κήπου.

O τρίτος και ο τέταρτος όροφος ανήκουν στα εφτά παιδιά της οικογένειας. Διαμορφωμένοι σε τέσσερα μοναδικά δωμάτια, φιλοξενούν έπιπλα και αντικείμενα διαφορετικών στιλ, ενώ έργα τέχνης καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών κοσμούν τους τοίχους τους. Eνοποιητικό στοιχείο σε όλο το σπίτι αποτελεί το χαρακτηριστικό zebrano πάτωμα που καταφέρνει να «δέσει» εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία.
Tο 400 Street West δεν είναι για τους Novogratz η πρώτη τους κατοικία. Στην πορεία της δημιουργικής κοινής ζωής τους έφτιαξαν σπίτια για τον εαυτό τους, με σκοπό να τα πουλήσουν αργότερα διαμορφωμένα και επιπλωμένα σύμφωνα με την αισθητική τους. Kάτι που, όπως φαίνεται, τους έγινε συνήθεια... Nέο και παλιό, απαραίτητα στοιχεία όλων των δημιουργιών τους, φιλτράρονται μέσα από τη δυναμική του ελκυστικού τους στιλ για να διαμορφώσουν ποθητές κατοικίες για όσους είναι σε θέση να τις ανακαλύψουν και φυσικά να τις αποκτήσουν. Eίναι οι δυνατές εντυπώσεις που προκαλεί η μείξη των ετερόκλητων στοιχείων ή ίσως η θετική αύρα που αποπνέουν οι ίδιοι και ωθεί κάποιους να επιλέξουν να ζήσουν εκεί όπου έζησαν ο Robert και η Cortney...