Κυκλαδίτικο καταφύγιο

06.09.2012
Ο Ακης Σακελλαρίου επέλεξε την Παρο για να φορτίζει τις μπαταρίες του, σε ένα απολύτως λειτουργικό σπίτι, που διαμόρφωσε η σύζυγός του, Αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, Τίνα Βασιλικού.

Είναι ένα σπίτι τελείως στα μέτρα μας, με χώρο όσο ακριβώς χρειάζεται ένα εξοχικό, χωρίς να έχει κάτι υπερβολικό, και σε έναν τόπο όπου η φύση έχει μια γλυκύτητα και μια ηρεμία. Οι ντόπιοι λένε ότι τα Πρωτόρια είναι μια πολύ ήρεμη περιοχή γιατί εκεί υπήρχαν οι αρχαίες πηγές της Νάουσας. Ο συνδυασμός του νερού και της ηπιότητας του εδάφους με την ήρεμη θέα δίνει μια χαλαρότητα», θα πει ο Ακης Σακελλαρίου, που επέλεξε την Πάρο –και ειδικά την περιοχή της Νάουσας– για να δημιουργήσει, πριν από μια πενταετία, το εξοχικό καταφύγιο της οικογένειάς του. Ενα σπίτι 80 τ.μ., που «αντιπροσώπευε και το πορτοφόλι μας», αλλά και σε μια κατάσταση που μπορούσε να αναδιαμορφωθεί πλήρως, σύμφωνα με τις ανάγκες και την αισθητική τους, χάρη στη σύζυγό του, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, Τίνα Βασιλικού. Το κτίσμα που αποτελούνταν μόνο από τέσσερις τοίχους, σκεπή και πάτωμα(!) διαμορφώθηκε με έξυπνο τρόπο σε τρία επίπεδα, ώστε να χωρέσει λειτουργικότατα τα πάντα – καθιστικό, κουζίνα, δύο κρεβατοκάμαρες και μπάνια, ό,τι χρειαζόταν η τετραμελής οικογένεια. Και να γίνει «σαν μπουτίκ hotel, ένα μπαγκαλόου ξενοδοχείου, με τη λογική ότι μας αρέσει το ευ ζην», όπως σχολιάζει η ίδια, «αλλά και αγροτόσπιτο. Δεν θυμίζει… βίλα του τύπου “μην αγγίζετε”, είναι ένα χαλαρό σπίτι, μπορεί να “τσαλακωθεί”». Ενας φωτεινός ενιαίος χώρος φιλοξενεί το καθιστικό και την κουζίνα που είναι τόσο λειτουργική όσο και… εξαφανισμένη, αφού μοιάζει με μακρόστενο μπουφέ – μια επιφάνεια από corian και λευκά ντουλάπια από κάτω, στο χρώμα του μαρμάρινου δαπέδου. Δύο σκαλίτσες οδηγούν αντίστοιχα είτε στο πατάρι, όπου βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού, είτε στο ημιυπόγειο με τα μεγάλα παράθυρα, στο υπνοδωμάτιο των δύο παιδιών.
Ολα είναι ντυμένα στα λευκά και στα υπόλευκα, από την ξύλινη οροφή, τους τοίχους και τα έπιπλα μέχρι το μαρμάρινο δροσερό δάπεδο, με λίγες πινελιές στις αποχρώσεις του μπλε – αναφορές στη θάλασσα και τον ουρανό. «Δεν είναι μόδα το λευκό, είναι ανάγκη για να προστατεύεις τα μάτια, είναι ξεκούραστο», σχολιάζει η Τίνα Βασιλικού. Και συμπληρώνει: «Στις Κυκλάδες, είναι τόσο δυνατό και εκτυφλωτικό το φως, που ακυρώνει οποιαδήποτε άλλη επιλογή – οτιδήποτε άλλο δείχνει υπερβολικό και κουραστικό». Το μεγάλο ατού του σπιτιού, ωστόσο, είναι ο εξωτερικός χώρος, τον οποίο διαμόρφωσε πλήρως η Τίνα Βασιλικού. Ενας κατάφυτος κήπος, με μεσογειακά φυτά, θυμάρια, λεβάντες, δεντρολίβανα, πολλές ελιές και εσπεριδοειδή, περιβάλλει την υπαίθρια τραπεζαρία και το καθιστικό, σκεπασμένα με μια μεγάλη πέργκολα. Εδώ αράζουν, συνήθως, τα μέλη της οικογένειας με τους φίλους τους, στις αναπαυτικές πολυθρόνες, στους χτιστούς καναπέδες, γεμάτους μαξιλάρες, αγναντεύοντας από παντού τη θέα στη θάλασσα, στις Κολυμπήθρες και τη Νάουσα. Την καλύτερη –και πιο αγαπημένη του– θέση έχει ο Ακης Σακελλαρίου: μια αιώρα για να χαλαρώνει, όταν του επιτρέπει το επαγγελματικό πρόγραμμά του. Κάπου ανάμεσα στις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα της τεράστιας αθηναϊκής επιτυχίας Αναζητώντας τον Αττίκ, στην οποία πρωταγωνιστεί, και ολοκληρώνονται αρχές Αυγούστου, στην Πάρο θα γεμίσει τις μπαταρίες του, για να ξεκινήσει τις περιοδείες του θεατρικού έργου Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε Μία Ωρα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.