Ξαφνικοί επισκέπτες; 6 ιδέες για συγύρισμα εξπρές

09.07.2016
Το σπίτι σου είναι άνω κάτω και έρχονται απρόσμενοι "καλεσμένοι" που δεν τους έχει και θάρρος; Μη σκας. Ιδού μερικές συμβουλές για αν έχεις το σπίτι "έτοιμο" ακόμη και αν δεν το… γλύψεις.

Απαραίτητα πριν ξεκινήσουμε ας υπογραμμίσουμε ότι οι παρακάτω οδηγίες ενδέχεται να "ταράξουν" τις γυναίκες που είναι πολύ τυπικές και τακτικές νοικοκυρές, οπότε ας μην έχουν υψηλές (!) προσδοκίες. Όλες οι υπόλοιπες θα τις εκτιμήσουν δεόντως, είναι σίγουρο!

1. Διώξε ό,τι περισσεύει

Τσέκαρε καλά σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα και μάζεψε ό,τι είναι εκτός θέσης. Αν προλαβαίνεις τα βάζεις στη θέση τους, αλλιώς ρίξτα όλα σε μια σακούλα ή τσάντα, κρύψτα στην ντουλάπα και βεβαιώσου ότι θα τα τακτοποιήσεις μόλις φύγουν. Αν τα αφήσεις για μετά... κάηκες. Σημείωσέ το αυτό ως σοβαρότατη προειδοποίηση από βαρύτατη παθούσα οξείας αναβολίτιδας.

2. Κάνε στοίβες

Ό, τι περιοδικά, χαρτιά, βιβλία έχεις πεταμένα από εδώ και από εκεί, βάλτα σε στοίβες το ένα πάνω από το άλλο και όλα μαζί σε μια άκρη. Ακόμη και αν δεν είναι στη θέση τους -τέτοια ώρα, τέτοια λόγια- τουλάχιστον δεν θα είναι σκόρπια μέσα στον χώρο.

3. Αέρισε καλά

Άνοιξε για λίγο όλα τα παράθυρα του σπιτιού για να κάνει ρεύμα και να αλλάξει ο αέρας στα δωμάτια. Αν μάλιστα έχει μια καλή θερμοκρασία, άφησε κανένα ανοιχτό όλη την ώρα για φυσικό εξαερισμό.

4. Όσα βλέπει η πεθερά

Πρόκειται για μία συμβουλή ανάγκης και δεν αφορά σε μια γενικότερη στάση νοικοκυριού, όμως για μια έκτακτη περίσταση, δεν πειράζει να... καλύψεις τη σκόνη όπως μπορείς! Π.χ. είναι γεμάτο το πλυντήριο πιάτων και ο νεροχύτης σου και δεν προλαβαίνεις να ξεπλύνεις ούτε πιρούνι; Χώσε ό,τι μπορείς στον φούρνο, ή μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη στο μπαλκόνι και ασχολήσου με αυτά αργότερα, όταν οι επισκέπτες σου θα έχουν φύγει.

5. Προσοχή στο μπάνιο

Μπορεί στα άλλα να προσπεράσεις γρήγορα, όμως στο μπάνιο -ειδικά των ξένων, αν έχεις- θα πρέπει να σταθείς λίγο περισσότερο. Άδειασε τον κάδο, πέρασε μια "γρήγορη" τον νιπτήρα, άλλαξε πετσέτα και άφησε ανοιχτό το παράθυρο, αν υπάρχει.

6. Κλείσε πόρτες

Δεν υπάρχει λόγος να κάνεις τουρ στο σπίτι σου, οπότε κράτα ανοιχτές μόνο τις πόρτες που χρειάζεσαι. Δηλαδή μόνο του χώρου όπου θα κάθεστε. Ακόμη και της κουζίνας -αν υπάρχει και δεν είναι ενιαία- κλείστην. Ειδικά των υπνοδωματίων, όπου θα έχεις στοιβάξει και ό,τι έχει περισσέψει γενικότερα, μπορείς να τη διπλοκλειδώσεις κιόλας!

Ζ. Κ.