8 κόλπα για να κάνεις φέτος τα πιο οικονομικά Χριστούγεννα

01.12.2015
Πρώτη μέρα του Δεκέμβρη σήμερα. Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές ξεκίνησε και επίσημα. Για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη, ιδού μερικές σκέψεις για μην ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να μπεις στο κλίμα των ημερών με ανεβασμένη διάθεση. Γίνεται...

Πρώτα από όλα, κάνε προϋπολογισμό

Τα οικονομικά όλων είναι σε άθλια κατάσταση, ωστόσο το πρώτο βήμα προς τη σωστή προ-εορταστική οργάνωση είναι να ορίσεις από τώρα το ποσό που μπορείς να διαθέσεις για τις αγορές σου. Και με αυτό εννοούμε κυρίως τα δώρα.

Λίστα η θαυματουργή

Πάρε μολύβι και χαρτί (ναι ναι, από τώρα) και σημείωσε όλους αυτούς για τους οποίους θέλεις να πάρεις κάτι. Χώρισε τα ονόματα και σε κατηγορίες (αν έχεις), όπως π.χ "οικογένεια", "φίλοι", "συνάδελφοι", "καλέσματα".

Πάρε μολυβι και χαρτί

Με δεδομένο το μπάτζετ και τον αριθμό -περίπου- των δώρων που θέλεις να αγοράσεις, κάνε τη διαίρεση και δες χονδρικά το ποσό που αντιστοιχεί για κάθε ένα από αυτά. Μετά, φυσικά, κάνε... παιχνίδι στα συν και τα πλην καθώς σίγουρα δεν μπορεί να έχουν όλα τα δώρα την ίδια αξία.

Άρχισε να σβήνεις

Η λίστα σου θα είναι ολοκληρωμένη όταν θα έχεις συμπληρώσει δίπλα σε κάθε όνομα το δώρο που του αντιστοιχεί, οπότε στρώσου στη δουλειά. Κάθε όνομα που θα "φεύγει" θα σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου. Και καθώς τα ξανακοιτάζεις, πέρνα τα και από ένα φίλτρο ακόμη. Μήπως το έχεις παρακάνει με τα ονόματα που επέλεξες;

Ψάξε στο διαδίκτυο

Καθώς ο χρόνος είναι χρήμα, εκμεταλλεύσου τη δυνατότητα που σου δίνει το διαδίκτυο και κάνε την έρευνά σου -ή γιατί όχι και τις ίδιες τις αγορές σου- οn line αντί να τρέχεις δεξιά και αριστερά.

Μην υπερβάλεις

Έχε στο νου σου -τώρα περισσότερο από ποτέ- ότι στο δώρο πραγματικά είναι η κίνηση που μετρά. Ακόμη και να έχεις τη δυνατότητα, δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις μια περιουσία. Υπάρχουν τόσες οικονομικές λύσεις που θα εκτιμηθούν που δεν χρειάζεται να πελαγώνεις.

Κάνε το καλό

Εναλλακτικά, προτείνουμε μια λύση την οποία αν επιλέξεις, ταυτόχρονα θα έχεις πετύχει διάνα ένα "δύο σε ένα": και δώρα για τους δικούς σου ανθρώπους και προσφορά σε όσους έχουν ανάγκη. Τώρα στις γιορτές, εταιρείες όπως η Unicef βγάζουν ένα σωρό δώρα για όλες τις ηλικίες και όλα τα πορτοφόλια που εγγυώνται να σε βγάλουν ασπροπρόσωπο παντού και πάντα. Και στο φινάλε, θα έχεις κάνει και το καλό.

Έξυπνες αγορές

Μπορείς να φτιάξεις μόνη τα δώρα σου (κουλουράκια, καρτούλες, στολίδια κλπ) αλλά αν αποφασίσεις να τα αγοράσεις για σκέψου αυτή τη λεπτομέρεια. Έχει αποδειχτεί πως όσο... περιφέρεσαι σε καταστήματα τόσο πιο πολύ χρόνο χάνεις -σίγουρα- αλλά και πιο δύσκολα καταλήγεις σε λύσεις. Έτσι, για τα δώρα που ξέρεις από πριν ακριβώς τι θα είναι (πχ, παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένη... παραγγελιά) δεν έχεις πρόβλημα. Όμως για τα άλλα, επέλεξε ένα κατάστημα που έχει τα πάντα για τους πάντες και θα τελειώσεις πιο γρήγορα!