Το πιο βρώμικο λάθος που κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου

23.05.2018
Το πιο βρώμικο λάθος που κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου
Νομίζεις ότι φροντίζεις με τον καλύτερο τρόπο για την υγιεινή του στόματός σου ξεκινώντας από τη σωστή φροντίδα της οδοντόβουρτσάς σου; Κάνε έναν έλεγχο με τις πληροφορίες πιο κάτω και πράξε αναλόγως.

Επιστήμονες της οργάνωσης American Society for Microbiology διεξήγαγαν έρευνα σε κολλέγια της αμερικής και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οδοντόβουρτσες των φοιτητών που χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους νιπτήρες συχνά "μοιράζονταν" τα βακτήρια όλης της ομάδας.

Καμμία έκπληξη, θα πει κανείς, δεδομένου μάλιστα και του ότι δε φημίζονται για την ιδιαίτερη προσοχή τους στους βασικούς κανόνες υγιεινής οι νέοι αυτής της ηλικίας.

Μήπως, όμως, ταραχτείς, αν κάνεις την αναγωγή στο οικογενειακό μπάνιο, το οποίο μοιράζονται τέσσερα -τουλάχιστον- διαφορετικά μέλη και διάφοροι φιλοξενούμενοι ενίοτε; Για σκέψου!

Η πρώτη σου αντίδραση ως προς να "προστατέψεις" την οδοντόβουρτσά σου θα ήταν να της "φορέσεις" ένα κάλυμμα, ή να τη βάλεις μέσα σε ένα ντουλάπι, έτσι δεν είναι; Μέγα λάθος!

"Το να χρησιμοποιήσεις ένα κάλυμμα δεν προστατεύει την οδοντόβουρτσά σου από τη βακτηριακή ανάπτυξη. Αντίθετα, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται καλύτερα καθώς η υγρασία παραμένει επάνω στις τρίχες που δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν εφόσον δεν αερίζονται σωστά, μεταξύ των χρήσεων", αναφέρεται στην ανάπτυξη της μελέτης ενώ ως ιδανική αποθήκευση προτείνεται η "ορθή θέση, σε ανοιχτό χώρο όπου δεν ακουμπά η μία την άλλη".

Εντάξει, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό.

Το κλειδί για να ελαχιστοποιήσεις τη διασπορά βατηρίων μέσα στο μπάνιο σου, ξεκινά από την τουαλέτα! Κλείσε το καπάκι κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι και θα έχεις κάνει ένα σοβαρό βήμα προς τη "σωτηρία".

Επίσης, εκτός από την ανάγκη για αποθήκευση όπως την αναφέραμε νωρίτερα, η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να καθαρίζεται καλά με νερό μετά από κάθε χρήση ώστε να μην μένουν υπολείμματα κρέμας ή ο,τιδήποτε άλλο επάνω και επίσης να αντικαθίσταται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες.