Πολύχρωμος γαλαξίας!

02.05.2007
Επειδή το είδος των χρωμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του τελικού αποτελέσματος, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας.

Επειδή το είδος των χρωμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του τελικού αποτελέσματος, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας.

Εσωτερικοί χώροι
Στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιούνται τα πλαστικά χρώματα νέας γενιάς που είναι ανθεκτικά στο πλύσιμο και τις αντίξοες συνθήκες. Δεν αντανακλούν το φως και «δουλεύονται» εύκολα, ειδικά τα παχύρρευστα που δε στάζουν και καλύπτουν καλύτερα τις επιφάνειες, αλλά και πιθανές ατέλειες που θα αναδειχθούν με το φωτισμό. Η βαφή που θα επιλεγεί ποικίλλει ανάλογα με το είδος της επιφάνειας. Ετσι, σε χώρους βαριάς χρήσης, όπως είναι οι κουζίνες και τα μπάνια, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σατινέ βαφή η οποία ξεχωρίζει για τη μεγάλη αντοχή στο καθάρισμα και την υγρασία. Σε σαλόνια, κρεβατοκάμαρες και ταβάνια ενδείκνυται η ματ βαφή, η οποία αν και δεν πλένεται εύκολα μπορεί να κρύψει ατέλειες. Σε παιδικά δωμάτια πρέπει να χρησιμοποιηθούν οικολογικά χρώματα και βερνίκια, ακρυλικά ή υδατοδιαλυτά, που δεν περιέχουν χημικές ουσίες επιβλαβείς για την υγεία.

Τοίχοι και ταβάνια
—Ματ και θαμπά: Δίνουν ομοιόμορφο φινίρισμα χωρίς αντανακλάσεις.
—Σατινέ: Γυαλίζουν ελαφρά και καθαρίζονται εύκολα.
—Γυαλιστερά, μεταλλικά: Δίνουν εντυπωσιακές επιφάνειες με πλούσια υφή και μεγάλη αντανάκλαση.
—Ανθεκτικά: Εχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και πλένονται εύκολα.
—Φυσικά, υδροχρώματα, ασβεστοχρώματα: Δημιουργούν επιφάνειες με υφή σαν της κιμωλίας και δεν περιέχουν βλαβερές οργανικές ενώσεις (VOC).
—Μιας στρώσης: Είναι πυκνά με μεγάλη καλυπτικότητα.
—Για μπάνιο και κουζίνα: Είναι πολύ ανθεκτικά στην υγρασία και τους υδρατμούς και δεν επιτρέπουν σε μύκητες και μούχλα να αναπτυχθούν.

Εξωτερικοί χώροι
Οι εξωτερικοί τοίχοι μιας κατοικίας είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Λόγω της έκθεσής τους σε παντός τύπου αντίξοες καιρικές συνθήκες χρειάζονται τη μεγαλύτερη και συχνότερη φροντίδα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέρη της οικοδομής. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα φθοράς, αλλοίωσης των αποχρώσεων και να εξασφαλιστεί η μέγιστη αντοχή στο χρόνο, είναι απαραίτητη η επιλογή των σωστών προϊόντων. Στην αγορά σήμερα διατίθεται μια μεγάλη γκάμα από αδιάβροχα, μονωτικά χρώματα, τα οποία εγγυώνται ένα άψογο τελικό αποτέλεσμα.

Ξύλινες επιφάνειες
Οι ξύλινες επιφάνειες που επαλείφονται με βερνίκι αποδίδουν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ξύλου. Η παλέτα των αποχρώσεων ξεκινά από τους φυσικούς τόνους του ξύλου και καταλήγει σε πολύ δυνατές αποχρώσεις. Η καλή προεργασία της επιφάνειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επιτυχημένο βάψιμο. Αν το υπόστρωμα δεν είναι κατάλληλο, το χρώμα όσο καλής ποιότητας και αν είναι θα φύγει με την πάροδο του χρόνου. Η πρώτη κίνηση είναι η προσεκτική αφαίρεση της παλιάς μπογιάς και στη συνέχεια ένα επιμελημένο τρίψιμο των επιφανειών με γυαλόχαρτο και η επικάλυψή τους με αστάρι και χρώμα. Η καλή ποιότητα του χρώματος εγγυάται υψηλό βαθμό κάλυψης και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Μεταλλικές επιφάνειες
Ο πιο «ύπουλος» εχθρός κάθε μεταλλικής επιφάνειας είναι η σκουριά. Αν και δεν είναι πάντα εμφανής, μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Πριν προχωρήσετε στη βαφή της επιφάνειας πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες προεργασίες. Απομακρύνετε σχολαστικά υπολείμματα σκόνης και βρομιάς. Με ιδιαίτερη προσοχή τρίψτε όλη την επιφάνεια για να απομακρύνετε σε βάθος τη σκουριά. Το τρίψιμο μπορεί να γίνει με μηχανικό ή χειροκίνητο τρόπο. Πριν την εφαρμογή του χρώματος, περάστε ένα στρώμα αντισκωριακού μίνιου ή επιλέξτε χρώματα νέας γενιάς τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα σαν αντισκωριακό, αστάρι και τελικό χρώμα. Για καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο περάστε την επιφάνεια με δύο χέρια τελικού χρώματος.

Πόρτες και κουφώματα (ξύλινα, μεταλλικά)
—Γυαλιστερά: Εχουν βάση το λάδι, είναι ανθεκτικά και γυαλίζουν όμορφα.
—Γυαλιστερά ή σατινέ που στεγνώνουν γρήγορα: Είναι πυκνά και έχουν μέτριο ή πολύ γυαλιστερό φινίρισμα.
—Γυαλιστερά ή σατινέ μιας στρώσης: Είναι πυκνά και έχουν μέτριο ή πολύ γυαλιστερό φινίρισμα.
—Σατινέ: Εχουν βάση το λάδι ή το νερό, είναι ανθεκτικά στην υγρασία και δίνουν μέτρια γυαλάδα.
—Μεταλλικά: Δίνουν εντυπωσιακές επιφάνειες με πλούσια υφή και μεγάλη αντανάκλαση.
—Λινέλαιο: Είναι ελαιοχρώματα και έχουν γυαλιστερό φινίρισμα.
—Ανθεκτικά: Εχουν βάση το νερό, δε λεκιάζουν και πλένονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ