Cool air

28.06.2007
Τεχνολογικά προηγμένα και λειτουργικά αναγκαία, τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού υπόσχονται να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι, τώρα που η θερμοκρασία αρχίζει να χτυπά «κόκκινο»...

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θεωρείται πλέον απαραίτητος σε κάθε σπίτι. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και τα νέα οικιακά συστήματα εξασφαλίζουν στο χρήστη τις κατάλληλες συνθήκες για την πλέον ευχάριστη διαμονή. Πολλά από τα συστήματα κλιματισμού νέας τεχνολογίας διαθέτουν ρυθμίσεις που φιλτράρουν τον αέρα και ελέγχουν το επίπεδο υγρασίας, ενώ διακρίνονται επίσης για την αθόρυβη λειτουργία τους. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου κλιματιστικού εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του χώρου εγκατάστασής του, τις ανάγκες ρύθμισης της θερμοκρασίας, τις διαστάσεις του συστήματος, τα ανοίγματα, τη μόνωση και τον προσανατολισμό της κατοικίας.

Κατηγορίες κλιματιστικών

Συστήματα κεντρικού κλιματισμού. Για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων απαιτείται να προηγηθεί ειδική μελέτη. Προορίζονται κυρίως για επαγγελματικούς χώρους και συνδυάζονται με κεντρικά συστήματα εξαερισμού.

Συστήματα ημικεντρικού κλιματισμού. Τοποθετούνται κυρίως σε κατοικίες πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αυξημένες απαιτήσεις κλιματισμού. Η εγκατάστασή τους γίνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής, σε συνεργασία πάντα με τον κατασκευαστή.

Συστήματα διαιρούμενου τύπου. Ιδανικά για κατοικίες ή μικρούς επαγγελματικούς χώρους. Τα λεγόμενα split αποτελούνται από μια εσωτερική και μια εξωτερική μονάδα που τοποθετούνται μέσα και έξω αντίστοιχα από το χώρο που θα δροσίσουν. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά τα inverter (ρυθμίζουν αυτόματα τη λειτουργία ανάλογα με την υπάρχουσα θερμοκρασία, για τη μέγιστη απόδοση με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας), τα πολυδιαιρούμενα (με εξωτερική μονάδα που υποστηρίζει δύο ή περισσότερες εσωτερικές) και τα φορητά.

Κριτήρια επιλογής

Το πρώτο κριτήριο που θα καθορίσει την τελική επιλογή, αφού έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς, είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών. Η απόδοση των κλιματιστικών μετριέται σε BTU (British Technical Unit) και έχει άμεση σχέση με τη δυνατότητα κάλυψης ενός χώρου. Ετσι, ένα μοντέλο με απόδοση 7.000 BTU/h μπορεί να καλύψει χώρο έκτασης έως και 16 τ.μ., 9.000 BTU/h από 17 έως 20 τ.μ., 12.000 BTU/h 21 έως 25 τ.μ. και με 18.000 BTU/h από 26 έως 40 τ.μ. Ολα αυτά, βέβαια, σε συνάρτηση με τη μόνωση του χώρου για τον οποίο προορίζεται, τον αριθμό των παραθύρων και τον προσανατολισμό του. Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι κατάλληλη για το χώρο και ενημερωθείτε για την ενεργειακή της κατανάλωση, για το επίπεδο θορύβου της, την απόδοσή της και το είδος του ψυκτικού υγρού που χρησιμοποιεί. Η επιλογή εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως είναι τα πιστοποιητικά ποιότητας που συνοδεύουν τις γραμμές παραγωγής, η εγγύηση και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει εάν διατίθενται ανταλλακτικά σε περίπτωση βλάβης και εάν προσφέρεται τεχνική υποστήριξη μετά από την πώληση.

Συντήρηση κλιματιστικών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή λειτουργία των κλιματιστικών είναι και η συντήρησή τους. Ετσι, μία φορά το χρόνο θα πρέπει να καλείτε ειδικό ο οποίος θα ελέγξει την κατάσταση των φίλτρων, θα ανανεώσει το ψυκτικό υγρό και θα καθαρίσει την εξωτερική μονάδα. Μία φορά το μήνα καλό είναι να καθαρίζετε τα φίλτρα με νερό ώστε να απομακρύνεται η σκόνη, και αφού στεγνώσουν καλά να τα επανατοποθετείτε.

Χρήση χωρίς προβλήματα

Για την αποφυγή προβλημάτων υγείας που προκαλεί η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η σωστή χρήση των κλιματιστικών. Ετσι, η διαφορά της εσωτερικής θερμοκρασίας ενός σπιτιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 5οC σε σχέση με την εξωτερική. Επίσης, όταν λειτουργεί το σύστημα φροντίστε τα παράθυρα να είναι κλειστά, ενώ ένα καλό θερμόμετρο τοίχου θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη ρύθμιση του κλιματιστικού.

Σε θερμές περιόδους θα πρέπει να κλείνετε το κλιματιστικό μισή ώρα πριν βγείτε έξω. Επίσης, καλό θα είναι να λάβετε μέτρα για την καλύτερη μόνωση και σκίαση του σπιτιού ώστε να πετύχετε τη μέγιστη απόδοση των κλιματιστικών: · Να εξοπλίσετε τα κουφώματα με κατάλληλα συστήματα σκίασης (τέντες, κουρτίνες και φυτά) που θα εμποδίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο, καθιστώντας τον πιο ευχάριστο. · Να προνοήσετε για τη σωστή μόνωση των τοίχων, των δαπέδων, των κουφωμάτων και κυρίως της ταράτσας ή της στέγης. · Να φροντίσετε για την απρόσκοπτη κυκλοφορία και ανανέωση του αέρα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βλάστηση γύρω από ένα κτίριο μπορεί να μειώσει την επιφανειακή θερμοκρασία του το καλοκαίρι από 10-12οC και να ελαττώσει την ενέργεια για την ψύξη του από 25%-90%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ