Ένα καταφύγιο τέχνης!

19.07.2007
Ενα μέρος τέλειας απομόνωσης και χαλάρωσης «καταθέτει» τις μοντέρνες αντιλήψεις του για τη σύγχρονη εξοχική κατοικία, αποκαλύπτοντας τις ιδιαίτερες αδυναμίες του.

Σε ένα γραφικό χωριό, περίπου 1.000 μ. πάνω από τη θάλασσα -ιδανική τοποθεσία για ώρες περισυλλογής, ατέλειωτους περιπάτους στον καθαρό αέρα και τυπικά απογεύματα στα γαλλικά μπιστρό- δημιουργήθηκε ένα απλό εξοχικό. «Οταν ανοίγω τις πόρτες, αισθάνομαι ότι έφτασα στον προορισμό μου!», λέει χαρακτηριστικά η ιδιοκτήτρια, αναπολώντας τα χρόνια της αθωότητας, τις μαγικές εκείνες μέρες της χαράς και της ξεγνοιασιάς που γεύτηκε σαν παιδί στη Megeve των γαλλικών Αλπεων. Εδώ αποτραβιέται για να ζωγραφίσει, να γράψει ή να διαβάσει, να βρει την απόλυτη γαλήνη και την προσωπική ισορροπία, μακριά από την πολύβουη πόλη. Λάτρης της κινεζικής τέχνης, αποτυπώνει τη μεγάλη της αυτή αγάπη στους ζωγραφικούς πίνακες και τις πορσελάνες που στολίζουν τη βίλα. Η κατοικία ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες της οικογένειας που τη ζει. Στα δυο της επίπεδα διαμορφώθηκαν τρεις κρεβατοκάμαρες και τρία μπάνια, καθώς και ένας χώρος όπου συνυπάρχουν το σαλόνι και η τραπεζαρία. Ενα από τα αγαπημένα μέρη είναι το μπαλκόνι στο οποίο, κάτω από μια χτιστή στέγη, έχει οργανωθεί μια μικρή, υπαίθρια τραπεζαρία.

Για τη διαμόρφωσή της οι ιδιοκτήτες έθεσαν μόνο έναν όρο. Επιθυμούσαν να δώσουν ένα country ύφος, με τη ζεστή ατμόσφαιρα της εξοχής, απαλλαγμένο όμως από τυπικά παραδοσιακά στοιχεία. Ολα τα υπόλοιπα τα εμπιστεύτηκαν στο διακοσμητή Κάρολο Ραμπάτσι, ο οποίος αφουγκράστηκε προσεκτικά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Σχεδίασε τα περισσότερα έπιπλα και φωτιστικά, ενώ για τα χρώματα και τα υφάσματα ζήτησε τη βοήθειά τους. Δημιουργήθηκε έτσι ένα εντυπωσιακό εξοχικό με ισορροπημένες δόσεις κομψότητας και πολυτέλειας. Κάθε αντικείμενο, ιδιαίτερο και μοναδικό, συνδυάζεται άψογα με τα υπόλοιπα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σύνολο όπου καθετί βρίσκεται στη θέση του. Τα εμφανή ξύλινα δοκάρια διατήρησαν το φυσικό τους χρώμα και πατιναρίστηκαν, δίνοντας μια αυθεντική vintage αίσθηση. Ετσι προέκυψε ένας ανοιχτός γκρι τόνος, που δίνει στην κατασκευή μια μοντέρνα όψη. Απαλή ώχρα στους τοίχους, ανάλαφρες κουρτίνες και animal print χαλιά βρίσκονται σε όλη την κατοικία, φροντίζοντας για την αισθητική ενότητα. Τα τρία υπνοδωμάτια έχουν διακοσμηθεί σύμφωνα με το προσωπικό γούστο των μελών της οικογένειας. Η κρεβατοκάμαρα των γονιών έχει βαφτεί στους τόνους της μουστάρδας, της κόρης σε κόκκινους και του γιου σε καφέ. Η χρωματική πανδαισία απλώνεται και στα καλύμματα, τις λάμπες και τα διακοσμητικά, προσφέροντας στο δωμάτιο την προσωπική σφραγίδα του καθενός μέσα από το φίλτρο πάντα του διακοσμητή. Σε όλους τους χώρους τον πρώτο λόγο έχουν τα έντονα χρώματα και τα διαφορετικά υλικά. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το εντυπωσιακό τζάκι με το ασημένιο πλαίσιο, που χαρίζει στο δωμάτιο λάμψη και design μοναδικής αισθητικής. Coffee tables, γραφεία, πολυθρόνες και αντίκες, όλα μοναδικά κομμάτια, επιλέχθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Το δέρμα, σε πλήρη αρμονία με τα υφάσματα και τους γήινους τόνους στους τοίχους, χρησιμοποιείται αρκετά, προσφέροντας γενναίες δόσεις πολυτέλειας στην ατμόσφαιρα. Αυτή η βίλα στις Αλπεις αποτελεί μια όαση, έναν πραγματικό παράδεισο που ο καθένας θα ζήλευε.

RETO GUNTLI/zapaimages.com