Παγωτο... λιχουδιές!

17.06.2013
Το παγωτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η αμαρτία είναι γλυκιά και καμιά φορά παγωμένη! Εμείς ξεκινήσαμε από τις πιο απλές, κλασικές ποικιλίες και φτάσαμε έως τις γκουρμέ. Εσείς, δεν έχετε παρά να τις δοκιμάσετε... όλες, ακόμη και να τις ετοιμάσετε!

Ποιος μπόρεσε να αντισταθεί στη δροσερή αίσθηση και τη βελούδινη υφή ενός παγωτού; Εμείς βγήκαμε μια βόλτα και ξεχωρίσαμε τα καλύτερα και πιο γνωστά για το παγωτό τους ζαχαροπλαστεία, και σας παρουσιάζουμε τα μικρά μυστικά τους.

Παγωτό... τηγανητό, από το «Cream & Chocolate»
Το ζαχαροπλαστείο του Τάσου Πρωτοψάλτη (Θησέως 116, Καλλιθέα) φημίζεται για τα γλυκά του αλλά και για τα σορμπέ με σοκολάτα και brownies, την τούρτα παγωτό cookies, το εκμέκ με βανίλια Μαδαγασκάρης. O ίδιος είναι υπεύθυνος καθηγητής ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στη σχολή Le Monde και μοιράστηκε μαζί μας μια πρωτοποριακή ιδέα, το τηγανητό παγωτό, που μπορεί να σερβιριστεί με εκμέκ κανταΐφι, ραβανί, κέικ σοκολάτας, brownies ή όπως αλλιώς επιθυμούμε.

Για να το φτιάξουμε, παίρνουμε μπάλες παγωτού με το ειδικό κουτάλι και τις αφήνουμε στην κατάψυξη για μία μέρα, ώστε να παγώσουν πολύ καλά. Στη συνέχεια τις περνάμε σε ένα πολύ αραιό γλυκό κουρκούτι, τύπου λουκουμά αραιωμένου ?με αλεύρι, νερό, λίγη μαγιά, λίγη ζάχαρη? και πούδρα αμυγδάλου (ή φιστίκι Αιγίνης, φουντούκι ή καρύδα). Αφήνουμε τις μπάλες να ξαναπαγώσουν και τις ξαναπερνάμε στο κουρκούτι. Μετά τις ρίχνουμε σε καυτό λάδι ραφινέ ?190 βαθμούς περίπου? για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.

Διαχρονική αξία από τον «Ασημακόπουλο»
Το ζαχαροπλαστείο «Ασημακόπουλος», (Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια) είναι γνωστό σημείο αναφοράς για κορυφαίο παγωτό καϊμάκι, κρέμα, μαστίχα, σοκολάτα, φράουλα, φιστίκι, από τη δεκαετία του ’60. «Από τους Ιταλούς, που είναι πρωτεργάτες του παγωτού, μάθαμε πολλά», μας είπε ο κ. Ασημακόπουλος. «Το καλό παγωτό πρέπει να έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: η παραγωγή να έχει γίνει τηρώντας αυστηρά τους κανόνες της υγιεινής, η επεξεργασία να έχει γίνει σωστά ώστε να έχει βελούδινη υφή και οι πρώτες ύλες να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Εμείς χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκο πρόβειο και αγελαδινό γάλα, καθώς και φρούτα εποχής. Η σωστή θερμοκρασία να τρώμε το παγωτό μας είναι οι μείον 14-15 βαθμοί, γιατί αν είναι πιο κρύο, δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη γεύση του».

Sorbet, όπως γρανίτα!
Οι γρανίτες-σορμπέ της οικογένειας Γεώργα φτιάχνονται από νωπούς χυμούς σταφυλιού που παράγουν οι ίδιοι και έχουν τη μορφή συμπυκνωμένου χυμού. Χρησιμοποιούνται μόνο φρούτα βιολογικής καλλιέργειας, όπως μήλο, σταφύλι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών. Αν θέλετε να φτιάξετε αγνές γρανιτοσυνθέσεις στο σπίτι, χρησιμοποιήστε βιολογικούς χυμούς σταφυλιού (που θα βρείτε στις αγορές βιοκαλλιεργητών της Κηφισιάς, στο Γέρακα και στη Βούλα, καθώς και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων) και φρέσκα φρούτα στο μπλέντερ με τριμμένο πάγο.Για ένα ελαφρύ αλκοολούχο κοκτέιλ σταφυλιού, προσθέστε λίγη βότκα στο χυμό από κόκκινο σταφύλι ή κίτρινη τεκίλα στο χυμό μήλο-σταφύλι και γαρνίρετε με μία φέτα λεμόνι. Σερβίρονται με θρυμματισμένο πάγο.

www.geowines.gr

Ιταλικό παγωτό αλά ελληνικά, στο «Arte Italiana»
Μια ξεχωριστή γευστική νότα ηχεί και φέτος στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου. Ο λόγος για το «Arte Italiana - Η τέχνη του Παγωτού», που για 4ο καλοκαίρι σαγηνεύει τους επισκέπτες του Λαυρίου, και όχι μόνο, ταξιδεύοντάς τους στη γειτονική μας Ιταλία με το παραδοσιακό παγωτό που προσφέρει, με την υπογραφή της μακρόχρονης εμπειρίας των Simone Cantarini και Giovanni Elmezian. Εμείς εξασφαλίσαμε τη συνταγή για παγωτό σοκολάτα. Δοκιμάστε τη και... απολαύστε!

Παγωτό σοκολάτα
Η αυθεντική ιταλική συνταγή στα χέρια σας

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. κακάο
  • 20 γρ. κουβερτούρα, περιεκτ. 70% κακάο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ντεξτρόζη
  • 20 γρ. κρέμα γάλακτος ή μαργαρίνη
  • 5 γρ. μαχλέπι ή πηκτίνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το γάλα με το κακάο και την κουβερτούρα. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, την ντεξτρόζη και την κρέμα γάλακτος ή τη μαργαρίνη. Όταν η θερμοκρασία βρασμού φτάσει στους 80 βαθμούς Κελσίου, προσθέτουμε το μαχλέπι ή την πηκτίνη. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μείγμα, το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Κατόπιν ανακατεύουμε το μείγμα στη μηχανή παρασκευής παγωτού.

ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Απίστευτες & μοναδικές πρωτότυπες γεύσεις...

Στο Zen Gateau, καραμέλα με ξηρούς καρπούς, με κυδώνι και περγαμόντο και φυσικά υπέροχο παρφέ κρέμα και σοκολάτα. Σοφίας Σλήμαν 44-46, Αμπελόκηποι.

Στο La Duree, εκπληκτική πραλίνα, γκοφρέτα, εκμέκ κανταΐφι, σορμπέ σοκολάτα με 0% λιπαρά και μοναδική σοκολάτα γάλακτος. Ηρακλείτου 38, Γέρακας.

Στο Zillions, με γεύση προφιτερόλ, τσιζκέικ, ποικιλία από σοκολάτα, φιστίκι, φουντούκι, σορμπέ φρούτων. Διονύσου 69, Κηφισιά.

Στο Mucca, πανδαισία πορτοκαλιού, pulcinella με βανίλια και κομματάκια σοκολάτας, bacio με ψιλοκομμένο φουντούκι. Χαρ. Τρικούπη & Στροφυλίου 146, Ν. Ερυθραία.

?το Mattonella, χειροποίητο παγωτό σε κλασικές και πρωτοποριακές γεύσεις, με τα δροσερά φρέσκα φρούτα στην πρώτη θέση. Στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Kayak, δοκιμάστε τη γεύση white passion με λευκή σοκολάτα, βανίλια Μαδαγασκάρης και φρούτα του πάθους. www.kayak.gr

Στα Fresh, μίνι ποτήρια παγωτού με sorbet σε υπέροχες γεύσεις φράουλα, λεμόνι, bitter και εκμέκ-καϊμάκι. www.freshpastryshops.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ