Σοκολάτα με αλκοόλ: Η τέχνη των αγγέλων

16.03.2011

Η ανάμειξη σοκολάτας και αλκοόλ είναι η μοναδική τέχνη εκτός από τη μουσική που θα έπρεπε να επιτρέπεται στους αγγέλους», λέει ο Λουίς Μπουνιουέλ. Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Στις φυλές της Κεντρικής Αμερικής, η σοκολάτα αναμειγνύεται με τον χυμό του agave azul και ελάχιστη μεσκαλίνη και χρησιμοποιείται στις ιερές τελετουργίες.

Οι πρώτοι που αναμειγνύουν τεκίλα με σοκολάτα είναι οι φραγκισκανοί μοναχοί, που προτείνουν το δημιούργημά τους ως φάρμακο για την τόνωση του ανδρισμού. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ δοκίμασε την εκδοχή της σοκολάτας με ρούμι και η ιδέα του κυκλοφόρησε γρήγορα σε όλες τις βασιλικές αυλές.

Τον 20ό αιώνα, η απολαυστική αυτή συνήθεια εκδημοκρατίζεται και διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Στην Αυστρία και το Βέλγιο, η ανάμειξη με μπράντι δίνει εξαιρετικά λικέρ και στην Ιρλανδία το ουίσκι είναι το τελευταίο ποτό που προσχωρεί στην παρέα. «Η σοκολάτα, πικρόγλυκη σαν τον έρωτα, έχει ανάγκη από μια θεϊκή νότα αλκοόλ, για να υπενθυμίζει το χάος του οργασμού», ισχυρίζεται ο Ισπανός συγγραφέας Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν... και δεν έχει άδικο.

Για σοκολατομανείς ενηλίκους

RUSSIAN BEAR

  • 2 μέρη βότκα
  • 1 μέρος Creme de Cacao (κρεμ ντε κακάο)
  • 1 μέρος κρέμα γάλακτος

Αναμειγνύουμε στο σέικερ τη βότκα και το Creme de Cacao. Μεταφέρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι. Ετοιμάζουμε την κρέμα και την προσθέτουμε στο κοκτέιλ.

BOURBON A LA CREMΕ

  • 2 μέρη bourbon
  • 1 μέρος Creme de Cacao (κρεμ ντε κακάο)

Αναμειγνύουμε στο σέικερ τα υλικά με πάγο. Σερβίρουμε σε ποτήρι του ουίσκι.

GENTLE BULL

  • 1 μέρος Creme de Cacao (κρεμ ντε κακάο)
  • 1 μέρος τεκίλα
  • 1 μέρος κρέμα γάλακτος

Χτυπάμε στο σέικερ την τεκίλα και το Creme de Cacao. Μεταφέρουμε σε ποτήρι για μαργαρίτα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Aπό τον BΑΣΙΛΗ KAPAΓIANNH