Σαρακοστή χωρίς ταραμά γίνεται;

16.03.2011
Είναι κρεμώδης, αφράτη, αλμυρή, χαϊδεύει τον ουρανίσκο και σίγουρα δεν μένεις στη μία κουταλιά... Φέτος πρωτοτύπησε και φτιάξε τη μόνη στο σπίτι. Όχι δεν θα ταλαιπωρηθείς. Το μυστικό για να πετύχει κρύβεται σε κάποιες λεπτομέρειες.

Είτε την αλείφουμε στο ψωμί, την τρώμε με το κουτάλι ή τη γευόμαστε στην παραλλαγή των ταραμοκεφτέδων, η ταραμοσαλάτα, μας ξετρελαίνει. Φέτος πρωτοτύπησε και φτιάξε τη μόνη στο σπίτι. Όχι δεν θα ταλαιπωρηθείς. Το μυστικό για να πετύχει κρύβεται σε κάποιες λεπτομέρειες. : τον καλό ταραμά, τη συχνή δοκιμή ενώ τη φτιάχνετε και... ε, δεν θα σου τα αποκαλύψουμε όλα τώρα, διάβασε παρακάτω!

Το αβγό του ψαριού

Η πρώτη ύλη για την ταραμοσαλάτα είναι τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου και η καλύτερη ποιότητα είναι ο φυσικός λευκός, που υπάρχει και επεξεργασμένος σε ροζ απόχρωση.

Η κ. Αναστασία Τσανίδη-Κατσούρα από την οικοτεχνία παραδοσιακών γεύσεων «Φιλύρα» στους πρόποδες του Κίσαβου, όπου παρασκευάζονται πολλές ολόφρεσκες και χωρίς συντηρητικά νοστιμιές, όπως παντζαροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη και, φυσικά, ταραμοσαλάτα, μας αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά της.

  • Για αυθεντική νοστιμιά, ακολουθήστε τις συνήθειες που είχαν οι παλιές νοικοκυρές και χτυπήστε τον ταραμά στο γουδί και όχι στο μίξερ.
  • Το μυστικό μιας πετυχημένης ταραμοσαλατας είναι να χτυπηθούν καλά τα αβγά του ψαριού στην αρχή.
  • Η κλασική συνταγή είναι με ψωμί, αλλά εξίσου νόστιμη γίνεται και με βραστή πατάτα, που της δίνει διαφορετική υφή.

Μια γεύση με προσωπικότητα

Η γεύση της ταραμοσαλάτας δεν μοιάζει με καμία άλλη και συνήθως τη σερβίρουμε ως ορεκτικό στο σαρακοστιανό τραπέζι, αλλά και κάθε άλλη στιγμή του χρόνου. Μπορούμε να τη γευτούμε με τριμμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, με τραγανιστό ψωμί, ως συνοδευτικό για τα ψαρικά, και φυσικά ως μεζεδάκι για το τσίπουρο. Αν προτιμάτε μια πιο γκουρμέ εκδοχή, δοκιμάστε την ταραμοσαλάτα σε καναπεδάκια πάνω σε μικρές φέτες φρυγανισμένο ψωμί, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμυδάκι.

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε:

  • Νηστίσιμες νοστιμιές από τα καταστήματα:
  • «Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής»,
  • Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου, Αθήνα
  • «Βανίλια-Κανέλα», Λ. Ριανκούρ 73, Αμπελόκηποι
  • «Πανδαισία», Α. Ιωάννου 23Β, Αγ. Παρασκευή
  • «Κάπαρη», Ασκληπιού 22, Εξάρχεια
  • «Benito», Θέτιδος 22, Π. Φάληρο

ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ