Μπακαλιάρος πανέ σε χωριάτικο ψωμί με αγιολί

04.05.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 8-10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 8 κομμάτια κατεψυγμένου μπακαλιάρου παναρισμένα
  • 4 μεγάλες φέτες ψωμί από καρβέλι χωριάτικο
  • 3 παντζάρια βρασμένα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας καρύδια σπασμένα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΛΙ

  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο της αρεσκείας σας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αγνό παρθένο
  • μερικές σταγόνες καλό ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε το αγιολί: Δουλεύουμε με το μίξερ χειρός σε μπολ τον κρόκο του αβγού με μία πρέζα αλάτι. Οταν το αλάτι ενσωματωθεί τελείως στο αβγό, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το λιωμένο σκόρδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια παχιά αλοιφή. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπορέλαιο σιγά σιγά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να δένει η μαγιονέζα. Η ποσότητα του αγιολί εξαρτάται αποκλειστικά από την ποσότητα του σπορέλαιου που θα χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το οποίο θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στο αγιολί, καθώς επίσης και ελάχιστες σταγόνες ξίδι και λεμόνι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τους παναρισμένους μπακαλιάρους μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Στρώνουμε πάνω στις χωριάτικες φέτες ψωμιού λίγο από το αγιολί και από πάνω βάζουμε τα παναρισμένα φιλέτα μπακαλιάρου. Σκεπάζουμε με ροδέλες παντζαριού και ραντίζουμε με καρύδια.

Tip.: Αγιολί λέγεται η μαγιονέζα με σκόρδο, από το γαλλικό «ail» (άιγ), που σημαίνει «σκόρδο». Χωρίς το σκόρδο, δηλαδή, είναι η απλή μαγιονέζα, την οποία μπορείτε να αρωματίσετε με ό,τι σας αρέσει, δημιουργώντας τις δικές σας παραλλαγές.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.