Μοσχαρίσιο burger με τσένταρ

28.04.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1-3 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 18 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 2 ψωμιά για burger
  • 2 φέτες τσένταρ
  • 2 φύλλα μαρουλιού
  • 2 φέτες ντομάτα

ΓΙΑ ΤΟ BURGER

  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα (περασμένο μία φορά)
  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από στήθος (περασμένο μία φορά)
  • 1 κρεμμύδι μικρό καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας oyster sauce
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Τηγανίζουμε ελαφρά τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε λίγο ελαιόλαδο, το βάζουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιτό λάδι και μετά το ψιλοκόβουμε. Αναμειγνύουμε ελαφρά όλα τα υλικά για το burger σε λεκάνη, ρίχνουμε και το τηγανισμένο κρεμμύδι και δίνουμε στο μείγμα μας σχήμα κυλινδρικό, ανάλογο με το μέγεθος του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Τυλίγουμε τον κύλινδρο σε διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τον αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα ?ή και περισσότερες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Κόβουμε τον κύλινδρο του burger σε φέτες των 200 γραμμαρίων. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα burgers μέχρι να σκουρύνουν, χωρίς να τα πατάμε. Μεταφέρουμε σε μικρό ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους, βάζουμε στον φούρνο και το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, το βγάζουμε από τον φούρνο και στήνουμε κάθε burger βάζοντας στη βάση του ψωμιού το μπιφτέκι, μετά το τυρί, το μαρούλι και στο τέλος την ντομάτα. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί και σερβίρουμε.

Tip: Παραδοσιακά συνοδευτικά για τα burgers αποτελούν το ψημένο και τραγανό μπέικον, το ωμό αλλά και το τηγανητό κρεμμύδι, το αβγό και τα μανιτάρια. Αυτοσχεδιάστε προσθέτοντάς τα κατά βούληση στο δικό σας burger.