Σαλάτα με ρόδι αλά Pandespani

17.03.2011
Tο χρώμα που δίνει στο πιάτο και στο τραπέζι ανοίγει την διάθεση και φωτίζει όσες μέρες επιμένουν στην μονοτονία των γκρι. Η συνταγή συνοδεύει ωραία τα περισσότερα ψητά και καταθέτει την ποικιλία της στον κοινό λογαριασμό της γευστικής ευχαρίστησης.

Ταιριάζει στον χειμώνα αυτή η σαλάτα όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει κι άλλες εποχές, αλλά γιατί με το χρώμα που δίνει στο πιάτο και στο τραπέζι ανοίγει την διάθεση και φωτίζει όσες μέρες επιμένουν στην μονοτονία των γκρι. Η συνταγή συνοδεύει ωραία τα περισσότερα ψητά και καταθέτει την ποικιλία της στον κοινό λογαριασμό της γευστικής ευχαρίστησης.

Επειδή είναι απλή, η επιτυχία του οπτικού αποτελέσματος έγκειται στο συνδυασμό των μεγεθών που έχουν τα υλικά. Γι’ αυτό μην βαρεθείτε να κόψετε μικρές τις πατάτες αλλά λίγο μεγαλύτερες από το παντζάρι.

Επίσης, αξιοποιήστε κατά το δυνατόν όλα τα κομμάτια των λαχανικών. Τα κοτσάνια από το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καθαρισμένα από το περίβλημα και τα σκληρά τους μέρη είναι τρυφερά, νόστιμα, τραγανά ακόμη και ωμά και ενισχύουν την ποικιλία της σύνθεσης του πιάτου.

Τα ρόδια, αν και θεωρητικά είναι στις τελευταίες τους εμφανίσεις, κυκλοφορούν στην αγορά ακόμη και στη βιολογική λαϊκή. Αν ωστόσο δεν τα βρείτε, μπορείτε να αντικακαταστήσετε τον χυμό τους με πορτοκάλι.

Προετοιμασία: 20 λεπτά και 15 λεπτά περίπου το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
700 γραμ. κουνουπίδι, αν είναι ολόκληρο κρατήστε και τα πράσινα κοτσάνια
4 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια 1.5 εκατ.
300 γραμ. μπρόκολο
150 γραμ. φασολάκια στρογγυλά
200 γραμ. παντζάρι (1 μεγάλο έτοιμο) κομμένο σε κυβάκια 1 εκατ.
1 ρόδι
1 φύλλο δάφνη
2 κ.σ. αμύγδαλα φιλεταρισμένα
2 εκατ. ρίζα τζίντζερ καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες (1 χιλ.)
2 κ.σ. λεμόνι
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Βράστε τις πατάτες για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, που μόλις τις καλύπτει, με τη δάφνη. Μην τις αφήσετε παραπάνω για να μην λιώσουν. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και αφήστε να κρυώσουν.

Καθαρίστε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και κόψτε το σε ομοιόμορφα μικρά κομμάτια. Αν το κουνουπίδι έχει πράσινα φύλλα, μην τα πετάξετε. Κόψτε τα στη βάση, αφαιρέστε τα ινώδη πλαϊνά τμήματα και κόψτε τα σε κομμάτια των 2,5-3 εκατ. Αφαιρέστε την εξωτερική σκληρή φλούδα από το κοτσάνι του μπρόκολου και κόψτε σε αντίστοιχα κομμάτια το λευκό εσωτερικό.
Βράστε τα λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, φασολάκια) για 5-6 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού. Θα πρέπει να έχουν ελαφρώς μαλακώσει, αλλά λίγο να κρατάνε. Βγάλτε τα και κρυώστε τα για 20″ κάτω από τρεχούμενο νερό.
Κάνετε τη σάλτσα: Kόψτε στη μέση το ρόδι. Κρατήστε 3 κ.σ. από τον καρπό και στύψτε το υπόλοιπο, όπως το πορτοκάλι. Χτυπήστε στο σέικερ το ελαιόλαδο με 30 ml από το χυμό του ροδιού και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε όλα τα λαχανικά σε πιατέλα ή σε πιάτα, προσθέτετε τα φιλεταρισμένα αμύγδαλα, τα ρόδια, τις φετούλες τζίντζερ και τη σάλτσα. Ανακατεύετε και σερβίρετε, φέρνοντας και τον μύλο του πιπεριού στο τραπέζι.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ