Γεύσεις που μαγεύουν από τη Λέρο

30.05.2011
Λέρος! Το νησί της Αρτέμιδος, των κάστρων και των βυζαντινών εκκλησιών. Διάσημη όχι μόνο για τις ομορφιές της, αλλά και για την ποικιλία των γευστικών απολαύσεων, που συνδυάζουν αρμονικά το αλμυρό με το γλυκό, για ένα μενού με αυθεντικά νησιώτικο άρωμα!

Ξεναγός μας στη γεύση...
...όχι ένας, αλλά τρεις είναι οι ξεναγοί μας! Ο κ. Ισίδωρος Καρπαθάκης από το ζαχαροπλαστείο «Παραδοσιακό» στην Αγ. Μαρίνα, που σπεσιαλιτέ του είναι: η πατσαβουρόπιτα και τα πουγκάκια με μέλι καρύδι, αμύγδαλο, μανταρίνι και σουσάμι. Καθώς και ο κ. Μάριος Κουτσουνάρης και η κ. Ιωάννα Κουτσουνάρη από την ταβέρνα «Μύλος» στην Αγ. Μαρίνα, η οποία ειδικεύεται στα πιάτα με βάση το ψάρι και φημίζεται για την αχινοσαλάτα.

Γεύσεις σκέτη... αμαρτία!
«Η Λέρος φημίζεται για τα ψάρια της, το θυμαρίσιο μέλι, τη μυζήθρα, που αποτελεί την πρώτη ύλη για τις λέρικες τυρόπιτες, και τη σουμάδα από αμύγδαλα», όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Καρπαθάκης. Και συνεχίζει: «Λαχταριστές γλυκές προτάσεις είναι τα περίφημα πουγκάκια από ζυμάρι με ροδόνερο και αμυγδαλόψυχα, που σερβίρονται στις βαφτίσεις, και η πατσαβουρόπιτα, που είναι διάσημη πια σε όλη την Ελλάδα. Οι δίπλες με θυμαρίσιο μέλι συμπληρώνουν το γλυκό σκηνικό». Και όσον αφορά την κουζίνα των γιορτών; «Παραδοσιακές πασχαλιάτικες σπεσιαλιτέ είναι η λαμπρόπιτα με μυζήθρα και το κατσικάκι γεμιστό με ρύζι».

Δίχτυα γεμάτα ψάρια!
«Ο παστός κολιός γίνεται ψητός, λιαστός ή στο φούρνο με ντομάτα», όπως μας είπε ο κ. Κουτσουνάρης. «Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι και το καπνιστό χταπόδι με φρέσκα μυρωδικά, που αφού το μαρινάρουμε και το κόψουμε σε λεπτές φέτες, το σερβίρουμε με λαδολέμονο», τονίζει ο κ. Κουτσουνάρης. Αλλά και τα μπαρμπούνια έχουν τη φήμη τους. «Μαγειρεύονται με δεντρολίβανο και σταφίδες και αποτελούν παραδοσιακό πιάτο των Δωδεκανήσων. Η μεγάλη γιορτή των ψαράδων είναι η "μέρα της τράτας", τον Ιούλιο. Τότε οι ψαράδες βγάζουν την ψαριά τους στο λιμάνι, όπου ψήνουν και μαζεύονται οι κάτοικοι για να απολαύσουν τις μοναδικές θαλασσινές γεύσεις».

ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΡΟ
Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

  • Από το κατάστημα του Νικήτα Νταλαρή, μέλι.
  • Από την οικοτεχνία «Καλλιρώ», παστό κολιό.
  • Από το «Παραδοσιακό» της οικογένειας Καρπαθάκη, λέρικα γλυκά.
  • Από το κατάστημα «Χατζηδάκης», ντόπιο κρασί.
  • Από το κατάστημα «Κατσικάς», μυζήθρα και κρασοτύρι σε μούστο.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ