Λαχανάκια Βρυξελλών αλά Pandespani

24.03.2011
Μπορεί να είναι η αίσθηση που δίνει το μινιόν μέγεθος ή το χρώμα ή ίσως τα σφιχτοδιπλωμένα φυλλαράκια τους ή κι όλα μαζί, αλλά δύσκολα θα διαφωνήσεις ότι τα «βρυξελλάκια» είναι από τα πιο χαριτωμένα λαχανικά της κουζίνας.

Μπορεί να είναι η αίσθηση που δίνει το μινιόν μέγεθος ή το χρώμα ή ίσως τα σφιχτοδιπλωμένα φυλλαράκια τους ή κι όλα μαζί, αλλά δύσκολα θα διαφωνήσεις ότι τα “βρυξελλάκια” είναι από τα πιο χαριτωμένα λαχανικά της κουζίνας. Πολύ μικρά σε σχέση με το κανονικό λάχανο, που επειδή του μοιάζουν πήραν και το πρώτο κομμάτι του ονόματος, παρότι η σύγκριση είναι σαν τη σφεντόνα του Δαυίδ μπροστά στον Γολιάθ. Έχουν έντονη γεύση όταν μαγειρευτούν, γεμάτη και ελαφρώς βουτυράτη.

Από την οικογένεια του άγριου λάχανου των Σταυρανθών, ανήκουν στο ίδιο είδος με το μπρόκολο, ονόματι Βράσικα (Brassica oleracea). Η καλλιέργειά τους συνδέεται με την αρχαία Ρώμη, αν και με την τωρινή τους μορφή πιθανότατα παρουσιάστηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα στο σημερινό Βέλγιο, κοντά στις Βρυξέλλες, εξ ου και το υπόλοιπο όνομα. Οι Ολλανδοί που έχουν και την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ευρώπη σήμερα, πολύ τα ευχαριστήθηκαν και τα διέδωσαν στις βόρειες χώρες τον 16ο αιώνα.

Οι Άγγλοι που τα συνηθίζουν πολύ, τα μαζεύουν κατά παράδοση μετά την έβδομη φορά παγωμένου καιρού και τα μαγειρεύουν συνήθως για πολλή ώρα, κάτι που πρώτον τα κάνει να βγάζουν μια μυρωδιά που θυμίζει θειάφι και δεύτερον χάνουν πολλές από τις θρεπτικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες που φημίζονται πως έχουν (με έρευνες να θεωρούν ότι ενισχύουν την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και του παχέως εντέρου).

Στο ελληνικό τραπέζι, μάλλον αδικούνται με την σπάνια σχεδόν παρουσία τους που δεν αξιοποιεί την γευστική, θρεπτική και αισθητική συμβολή τους, παρότι συνοδεύουν ωραία το κρέας και δη σε συνταγές με φρούτα. Ταιριάζουν επίσης με κυνήγι.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά απλή και γρήγορη συνταγή, που κάνουμε συνήθως στο σπίτι και δεν συμμερίζεται τον αγγλικό τρόπο μαγειρικής. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις φρέσκα και μικρά λαχανάκια που είναι γευστικά και έχουν ντελικάτη γεύση, επειδή ακριβώς ο χρόνος που θα μαγειρευτούν είναι σύντομος. Όλο το -υποτιθέμενο- κόλπο της σίγουρης επιτυχίας είναι τα λαχανάκια να μην παραβράσουν!

Προετοιμασία: 10 λεπτά και 8 λεπτά το μαγείρεμα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Μπορείς να τα βράσεις νωρίτερα και να ολοκληρώσεις τη συνταγή πριν το σερβίρισμα.

Υλικά (για 4 άτομα)
400 γραμ. λαχανάκια Βρυξελλών
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
20 γραμ. βούτυρο
2 κ.σ. νερό

Ετοιμάζετε τα λαχανάκια: Tα καθαρίζεις κόβοντας τις βάσεις και αφαιρείτε τα χαλασμένα φύλλα. Τα βράζεις σε πολύ αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ρίχνοντάς τα αφού το νερό βράζει. Τα στραγγίζεις και τα κρυώνεις ελαφρά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Πριν το σερβίρισμα λιώνεις το βούτυρο με το νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τα λαχανάκια και τα γυρίζεις 2 λεπτά να ζεσταθούν καλά και να γυαλίσουν.

Σερβίρισμα: Τα μεταφέρεις σε ζεστή πιατέλα και σερβίρεις.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάνε κλικ εδώ