Μαϊντανοσαλάτα σε βάση παρμεζάνας αλά Pandespani

04.06.2010
Είναι εντυπωσιακό πως ένα τόσο δα, ντελικάτο φυτό έχει επωμισθεί στα τρυφερά του φύλλα τόση πολλή κοινωνική αλληγορία.

Είναι εντυπωσιακό πως ένα τόσο δα, ντελικάτο φυτό έχει επωμισθεί στα τρυφερά του φύλλα τόση πολλή κοινωνική αλληγορία διεισδύοντας στην γλώσσα με την ιδιότητα να περιγράφει μονολεκτικά την ειρωνεία για πρόσωπα, την κριτική για συμπεριφορές και την σκωπτική διάθεση απέναντι στις τάσεις που ευδοκιμούν εποχιακά στα μέσα ενημέρωσης.

Προετοιμασία: Κόψτε τα λαχανικά νωρίτερα, κάντε την σύνθεση και αφήστε την σαλάτα σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο. Η διαδικασία θα σας πάρει το πολύ δεκάλεπτο. Η βινεγκρέτ μπαίνει πάντα στο τέλος, πριν το σερβίρισμα. Οι βάσεις παρμεζάνας μπορούν να γίνουν επίσης νωρίτερα ή και την προηγουμένη και να διατηρηθούν σε ανάλογου μεγέθους κλειστό δοχείο.

Υλικά για 4 άτομα
1 ματσάκι τρυφερός μαϊντανός πλυμένος και πολύ ψιλοκομμένος
1 κρεμμυδάκι φρέσκο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1/2 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κίτρινη ή κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
4-5 κομμάτια λιαστής ντομάτας κομμένα σε λεπτές λωρίδες
2 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
1 κ.σ. κάπαρη, πλυμένη και ψιλοκομμένη
8 ελιές
για τη βινεγκρέτ
3 κ.σ. λάδι
1.5 κ.σ. λεμόνι
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. ξύδι
αλάτι, πιπέρι
για τη βάση παρμεζάνας
8-10 κ.σ. παρμιτζιάνο τριμμέν
ο

Ετοιμάζετε τις βάσεις παρμεζάνας: Βάζετε ένα τηγάνι διαμ. 18-20εκ. σε μέτρια φωτιά και απλώνετε στην βάση του 2 κ.σ. τριμμένο παρμιτζιάνο. Το αφήνετε να ζεσταθεί καλά ώστε να λιώσει το τυρί, να ενωθεί παντού και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Αποσύρετε από την φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει 2-3 λεπτά και το βάζετε πάνω σε αναποδογυρίσμένο μπολ. Το αφήνετε εκεί 5-6 λεπτά να κρυώσει εντελώς και να σκληρύνει.
Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες βάσεις.
Σημείωση: Βολεύει να έχετε 4 ίδια μπολ, ώστε να τα κάνετε όλα με διαφορά μόνο 5 λεπτών.
Ετοιμάζετε τη σαλάτα: Bάζετε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ, εκτός από τις ελιές και μερικές λωρίδες λιαστής ντομάτας που κρατάτε για το γαρνίρισμα. Κτυπάτε σε σέικερ τη βινεγκρέτ, την προσθέτετε και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρισμα: Αδειάζετε την σαλάτα σε πιατέλα ή την μοιράζετε στις κρύες βάσεις παρμεζάνας, γαρνίρετε με τις ελιές και 2-3 λωριδίτσες λιαστής ντομάτας και σερβίρετε.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani κάντε κλικ εδώ