Σαλιγκάρια με ξιδάτο λουκάνικο και τηγανητούς βολβούς

04.07.2011

Yλικά

  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 200 γρ. λουκάνικο ξιδάτο κομμένο σε φέτες
  • 8 βολβούς μουσκεμένους από το προηγούμενο βράδυ
  • 2 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 2 κουτ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο + λίγο κορν φλάουρ για το τηγάνισμα

Eκτέλεση

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε ένα σκεπασμένο ξύλινο κιβώτιο μακριά από το έδαφος και τα διατηρούμε ζωντανά για τρεις μέρες, προσθέτοντας πίτουρο για να καθαρίσουν. Οταν έρθει η στιγμή να τα μαγειρέψουμε, τα ξεπλένουμε με αρκετό κρύο νερό για να απομακρύνουμε τη βλέννα τους και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Πετάμε όσα επιπλέουν γιατί δεν είναι ζωντανά. Βράζουμε αρκετό νερό σε άλλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια, τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του κελύφους με αιχμηρό μαχαίρι και τα ξεπλένουμε ξανά. Ζεσταίνουμε ξανά μπόλικο νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και το λουκάνικο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα την τριμμένη ντομάτα και το μπαχάρι και αφού σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι. Περνάμε τους βολβούς από το κορν φλάουρ και τους τηγανίζουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να ανοίξει η άκρη τους. Σερβίρουμε τα σαλιγκάρια προσθέτοντας δύο τηγανητούς βολβούς σε κάθε πιάτο.

Tip: Αν οι βολβοί προέρχονται από συσκευασία του εμπορίου, θα πρέπει να τους αφήσουμε σε νερό για αρκετή ώρα έτσι ώστε να χαθεί η έντονη οξύτητά τους. Αν δοκιμάσουμε και μας φαίνεται ότι πικρίζουν έντονα, θα πρέπει να τους αλλάξουμε πολλά νερά μέχρι να μειωθεί η εντύπωση αυτή ή να προσθέσουμε στο νερό τους λίγη ζάχαρη.