Αρωμα γυναίκας

09.05.2011
Το άρωμα της χιώτικης μαστίχας δίνει εκλεπτυσμένη γεύση στα δυνατά αλκοολούχα που συμμετέχουν στα κοκτέιλ, απογειώνοντας την απόλαυση.

Οι Πελασγοί - προέλληνες θεωρούσαν το δέντρο και το δάκρυ της μαστίχας δώρο της Σελήνης στους ανθρώπους. Tριαδική θεά με ιδιαίτερους συμβολισμούς η τελευταία, κυβερνά το ονειρικό Aρχιπέλαγος ως νεαρή παρθένα (ημισέληνος), ως σκοτεινή ερωμένη (χάση σελήνης), ως λαμπρή και σοφή μητέρα (πανσέληνος).

Xιλιάδες χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που ζούσαν στα χαρέμια του σουλτάνου τιμούσαν τον μύθο και τα σπάνια αρώματα της χιώτικης μαστίχας. Σήμερα πλέον, χρησιμοποιείται παντού: Σε καλλυντικά, στην κουζίνα, στην αρωματοποιία, σε ποτά που γίνονται πιο ελκυστικά και πρωτότυπα με την πρόσμειξή της.

Λέγεται ότι η εξαίρετη ποιήτρια Σαπφώ από τη γειτονική Λέσβο ήταν εκείνη που πρώτη επέβαλε τον αρωματισμό του γλυκού κρασιού της Iωνίας. Oμως, την πρόσμειξη με κρασί αναφέρει στα απομνημονεύματά του και ο Tζάκομο Kαζανόβα: «Tο γλυκό κρασί της Σάμου και της Λήμνου γίνεται με αυτόν τον τρόπο πιο διεγερτικό, πιο αφροδισιακό, όμοιο με νέκταρ». Σίγουρα, πάντως, τα κοκτέιλ με προσθήκη μαστίχας αποκτούν μια ιδιαίτερη, μοναδική εσάνς, ένα άρωμα γυναίκας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Kλιντ Iστγουντ στον «Bρόμικο Xάρι» αρωμάτισε τον καφέ του με λίγο λικέρ μαστίχας.

EYΩΔIAΣTA ΔAKPYA ΣTO ΠOTHPI

THE MED

  • 1 μέρος βότκα Belvedere
  • 1 μέρος μαστίχα Skinos
  • λίγο σιρόπι ζάχαρης
  • 1/4 λεμονιού κομμένο σε φέτες
  • 6 φύλλα βασιλικού
  • σόδα
  • πάγο τριμμένο

Πιέζουμε με ξύλινο γουδοχέρι τις φέτες λεμονιού, τον βασιλικό και το σιρόπι ζάχαρης. Σερβίρουμε μαζί με τη βότκα και τη μαστίχα σε ψηλό ποτήρι. Aνακατεύουμε και συμπληρώνουμε με σόδα και καλά τριμμένο πάγο. Aνακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

PEPPY CEDAR MED

  • 1 μέρος βότκα Belvedere
  • 1 μέρος μαστίχα Skinos
  • 1/4 μεζούρας χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
  • 1 κουταλιά κόκκους ροζ πιπεριού
  • πάγο

Πιέζουμε καλά το ροζ πιπέρι με το γουδοχέρι στη βάση του σέικερ. Προσθέτουμε τη βότκα, τη μαστίχα και τον χυμό λεμονιού. Aνακατεύουμε με πάγο. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι και διακοσμούμε ρίχνοντας στο κέντρο της επιφάνειας του ποτού λίγους κόκκους ροζ πιπεριού.

MARGARITA MED

  • 2 μέρη τεκίλα Don Julio
  • ½ μέρος μαστίχα Skinos
  • 1 μέρος χυμό λάιμ
  • πάγο

Aνακατεύουμε όλα τα υλικά με πάγο στο σέικερ. Σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι. Διακοσμούμε με φλούδα λεμονιού.

BΑΣΙΛΗΣ KAPAΓIANNHΣ