Γλυκιά τυρόπιτα

22.06.2010

Yλικά

  • 2 κιλά μυζήθρα ανάλατη συριανή ή τυροβολιά από τη ΒΙΟΣΥΡ
  • 10 αβγά
  • 2 φλιτζάνια αμύγδαλα αλεσμένα (όχι ασπρισμένα)
  • 2 πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • λίγο ελαιόλαδο και φρυγανιά τριμμένη για το ταψί

EKTEΛEΣH

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του με μπόλικη τριμμένη φρυγανιά. Λιώνουμε σε λεκάνη τη μυζήθρα με το πιρούνι και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και τη ζάχαρη δουλεύοντας τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών, τη βανίλια, την κανέλα και το κοπανισμένο αμύγδαλο (το μισό λεπτοκοπανισμένο και το υπόλοιπο πιο χοντρό). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η τυρόπιτα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει εκτός φούρνου. Αφού κρυώσει εντελώς, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, την περιχύνουμε αν θέλουμε με λίγο μέλι και σερβίρουμε. (Είναι σημαντικό να είναι μικρά τα κομμάτια γιατί το γλυκό αυτό είναι βαρύ!)