Ενα supersmoothie ασπίδα για την καρδιά

12.05.2011
Ο χυμός από επτά διαφορετικά φρούτα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού ενώ έχει «άπαιχτη» γεύση.

Ένα γευστικό σούπερσμούθι – ασπίδα για την υγεία ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν Γάλλοι επιστήμονες. Ο χυμός από επτά διαφορετικά φρούτα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού ενώ έχει «άπαιχτη» γεύση.

Τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φρουτοχυμοί έχουν ωφέλιμη δράση όσον αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία βοηθώντας την πρόληψη του εμφράγματος.

Η ευεργετική δράση τους αποδίδεται κυρίως στην χημική ουσία πολυφαινόλη, που υπάρχει σε φρούτα και καρπούς. Ωστόσο καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν είχε καταλήξει στον πιο ωφέλιμο για την υγεία συνδυασμό φρούτων.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Γάλλοι ερευνητές διενήργησαν εργαστηριακά πειράματα με χοίρους για να καταλήξουν στον πιο υγιεινό και γευστικό φρουτοχυμο!

Διαφορετικά μείγματα φρούτων αναλύθηκαν στο εργαστήριο και δόθηκαν στα πειραματόζωα. Τα ζώα που τράφηκαν με τον χυμό εμφάνισαν χαλάρωση στα τοιχώματα των αρτηριών τους. Ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί κατά πόσο το ίδιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Food and Function" της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας, υπήρξε επίσης μέτρηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των φρούτων για την τελική συνταγή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες κάποιων φρούτων έχουν πιο ισχυρή δράση σε σχέση με άλλες καταστρέφοντας τις επιβλαβείς «ελεύθερες ρίζες».

Ποια είναι τα συστατικά του "μαγικού ελιξιρίου";

Το σούπερσμούθι περιλαμβάνει σταφύλια, μήλα, βατόμουρα, φράουλες αλλά και εξωτικά και περίεργα φρούτα που επάξια έχουν κερδίσει το όνομα "superfood".

Το μείγμα του σούπερ υγιεινού σμούθι συμπληρώνεται με ακκίνιο γνωστό και ως θαμνόμουρο αλλά και acerola, ένα φρούτο όμοιο με κεράσι, προϊόν της Κεντρικής Αμερικής και το οποίο έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το χυμό πορτοκαλιού.

Το τελικό μαγικό συστατικό του ελιξιρίου είναι η aronia, ή chokeberry ένα είδος μικροσκοπικού βατόμουρου.

Γιατί τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά;

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν ακριβώς γιατί τα φρούτα κάνουν καλό στην καρδιά και κατά πόσο κάποια από αυτά είναι περισσότερο ωφέλιμα.

Αυτό το οποίο όμως αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά είναι ότι τα φρούτα και τα λάχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας διατροφής και ο φρουτοχυμός είναι ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις. Βέβαια, μην ξεχνάς ότι περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα