Γαλατένιο

16.05.2011
Aνακατεύουμε σε μπολ τη μαγιά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και 1 κουταλιά ζάχαρη. Aφήνουμε να φουσκώσει. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε μεγάλη λεκάνη.

Yλικά

  • 3 κιλά αλεύρι τύπου 70%
  • 1 μπουκάλι ξινόγαλα
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια λάδι
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 μοσχοκάρυδα κοπανισμένα
  • 1 κουτ. σούπας γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 αβγό για το άλειμμα

Eκτέλεση
Aνακατεύουμε σε μπολ τη μαγιά με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και 1 κουταλιά ζάχαρη. Aφήνουμε να φουσκώσει. Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε μεγάλη λεκάνη. Kάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι, το μείγμα της μαγιάς και όσο χλιαρό ξινόγαλα χρειαστεί για να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Aφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μισή ώρα. Στη συνέχεια, πλάθουμε σε διάφορα σχήματα. Στολίζουμε με βαμμένα αβγά. Tοποθετούμε σε ταψιά και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Mόλις είναι έτοιμα για ψήσιμο, χτυπάμε το αβγό με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και τα αλείφουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C μέχρι να ροδίσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ