Ζιμπιλιά

25.07.2011

Yλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 6 γαρίφαλα αλεσμένα
  • 1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγη κανέλα σκόνη
  • νερό χλιαρό
  • σουσάμι άσπρο και μαύρο για επικάλυψη

ΓIA TH ΓEMIΣH

  • ½ κιλό σταφίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο λάδι
  • λίγο γλυκάνισο

EKTEΛEΣH
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε τηγάνι με το λάδι να ροδίσει και το ανακατεύουμε με τις σταφίδες κοπανισμένες και το γλυκάνισο. Eτοιμάζουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι, ρίχνουμε το λάδι και όσο νερό χρειαστεί για να μην γίνει ούτε μαλακή ούτε σκληρή. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Πλάθουμε μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια, βάζουμε από μία κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρα. Περνάμε τα ζιμπίλια από το σουσάμι και τα αφήνουμε να «ανέβουν». Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.