Πράσινη σάλτσα της Τοσκάνης

20.06.2011

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 μπολ

  • 1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 2 φιλετάκια αντζούγιας
  • 1 κουτ. γλυκού κάππαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Βάζουμε το αβγό σε λίγο νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στο νερό για 4-5 λεπτά. Το καθαρίζουμε και το βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής στην κουζίνα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ξίδι και το πιπέρι. Κόβουμε όλα τα υλικά μαζί με κοφτερό μαχαίρι μέχρι να αποκτήσουν την υφή ενός χοντροκομμένου πολτού. Μαζεύουμε το μείγμα από το ξύλο κοπής με την πλάτη του μαχαιριού και το μεταφέρουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και αρκετό φρέσκο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και η «σάλτσα» είναι έτοιμη.

ΣΗΜ.: Μην σας μπερδεύει η λέξη «salsa». Πρόκειται για έναν τύπο pesto της Τοσκάνης που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, κρέατα και το παραδοσιακό bollito misto.