Αμοργός: Ταξίδι στις γεύσεις της

07.08.2013
Άσπρα σπίτια, κρυστάλλινα νερά, μαγευτική θέα! Η Αμοργός σε μαγεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Κι όσο για την κουζίνα της, κρύβει μοναδικούς, γευστικούς θησαυρούς! Ελάτε να τους δοκιμάσουμε.

Ξεναγοί μας στη γεύση ο κ. Μάρκος Γαβράς, ο κ. Νίκος Κωβαίος αλλά και ο κ. Βικέντιος Γιαννακός, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Βιτσέντζο» στο λιμάνι των Καταπόλων, με σπεσιαλιτέ την κακαβιά, το ιμάμ του Γιάννη και άλλα πεντανόστιμα πιάτα.

Για ποιά προϊόντα φημίζεται η Αμοργός;

«Φημισμένα είναι τα τυριά της Αμοργού, η μυζήθρα και το κεφαλοτύρι, η φάβα και τα πιταρίδια, ένα είδος χυλοπίτας που οι νοικοκυρές φτιάχνουν ανοίγοντας φύλλο, το οποίο κόβουν σε λωρίδες και τις αφήνουν να στεγνώσουν σε δροσερό μέρος, πριν τις μαγειρέψουν με γάλα», λέει ο κ. Γιαννακός.

Ποιά τα παραδοσιακά πιάτα;

«Το παραδοσιακό πιάτο τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, του Σταυρού και του Αγίου Γεωργίου είναι το πατατάτο, δηλαδή γίδα κοκκινιστή με πατάτες», λέει ο κ. Γιαννακός.

«Την ημέρα της Αγίας Παρασκευής μαγειρεύουμε το χόνδρο, ένα πιάτο με αλεσμένο σιτάρι που ψήνεται με γάλα ή βούτυρο μέχρι να πήξει.

Στις γιορτές του Αγίου Νικολάου και του Ευαγγελισμού σερβίρονται οι γόπες σάβορι». Και συμπληρώνει ο κ. Γαβράς:

«Στα πανηγύρια και στις γιορτές προσφέρουμε πάντα παστέλι, ξεροτήγανα και ψημένη ρακή».

«Μυστική» συνταγή για παστέλι

Ο κ. Γαβράς μάς αποκάλυψε την περίφημη συνταγή!

«Βάζουμε σε ένα καζάνι 2 κιλά μέλι και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε 180 γραμ. ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε λίγο λίγο το σουσάμι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί, το μείγμα να γίνει παχύρρευστο και να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε τραπέζι αλειμμένο με κρασί για να μην κολλήσει και το απλώνουμε χτυπώντας το με έναν ξύλινο πήχη, ώσπου να αποκτήσει πάχος περίπου 5 εκατοστά. Πασπαλίζουμε με κύμινο και το αφήνουμε να στεγνώσει σε δροσερό μέρος. Όταν στεγνώσει, το χαράζουμε σε λωρίδες σε σχήμα τραπεζίου. Τοποθετούμε τα παστέλια πάνω σε λεμονόφυλλα και το σερβίρουμε σαν κέρασμα της γιορτής».

Καλούδια από την Αμοργό

Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

  • Από τον Νώντα Γαβαλά, βιολογικά λαχανικά και λευκό κρασί «λιαστό».
  • Από το Γιώργο Βλαβιανό, τυροκομικά.
  • Από το «Αμόργιον», ρακόμελο, μαστιχάτο (ρακόμελο με μαστίχα), λεμοντσέλο (ρακόμελο με λεμόνι), πορτομέλο (ρακόμελο με πορτοκάλι), μελίκρατον (οινόμελο), ούζο και τσίπουρο.
  • Από την «Αμοργαία», ψημένη ρακή, παστέλι, ψημένη, λούκουμο.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ