Κολοκύθια με στολή παραλλαγής αλά Pandespani

14.07.2011
Διάλεξα μια συνταγή λίγο διαφορετική και πονηρή, απλή και ελαφρώς απροσδόκητη, απ’ αυτές που άλλο περιμένεις και άλλο σού δίνουν όταν ακουμπάνε στον ουρανίσκο σου και τελικά τις γεύεσαι ευχάριστα και σ’ αρέσει το διαφορετικό εγχείρημα.

Γι’ άλλα μαγειρέματα θάθελα να γράψω σήμερα κανονικά και πολύ με τρώνε τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο. Όμως τα επίκαιρα θέματα σίγουρα τα διαβάζετε παντού, το pandespani αγανακτισμένο ή μη και διαδηλώνον ή όχι στο Σύνταγμα με το ήρεμο πολύχρωμο πλήθος που δεν φόραγε ειδική ταμπέλα, ξέρετε απ’ αυτές που άλλοτε γράφουν στο κούτελο ‘κόκα κόλα’ κι άλλοτε μια άλλη ‘λέξη’ που δεν είναι τόσο θηλυκή ούτε αρκετά νόστιμη -πόσο μάλλον γκουρμέ- για να την βάλω στην εισαγωγή του ποστ, το pandespani λοιπόν, στόχο έχει τα πιο γευστικά ζητήματα και δη στην πράξη -πάνω ειδικά που από θεωρίες-φούμαρα και ‘θα’ μπούχτισε ο τόπος.

Διάλεξα έτσι μια συνταγή λίγο διαφορετική και πονηρή, απλή και ελαφρώς απροσδόκητη, απ’ αυτές που άλλο περιμένεις και άλλο σού δίνουν όταν ακουμπάνε στον ουρανίσκο σου και τελικά τις γεύεσαι ευχάριστα και σ’ αρέσει το διαφορετικό εγχείρημα.

Η ιδέα με δύο λόγια: Φρέσκα κολοκύθια με στολή παραλλαγής αντικαθιστούν τα γνωστά λαζάνια-ζυμαρικά και δίνουν ένα αποτέλεσμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ομορφιά και γεύση από ένα πιάτο που συνδυάζει τα δεύτερα με λαχανικά.
Συνταγή απλή και ευδιάθετη, χωρίς δήθεν, γευστική και πολύ ελαφριά αν την κάνετε -σαν κι εμένα- με την κρέμα σούπερ λάιτ.

Αντί επιλόγου (και λόγω ‘φαγούρας’): Οι συνταγές όπως και όσα μάς συμβαίνουν είτε γιατί το θέλουμε είτε γιατί το επιτρέπουμε έχουν πολύ να κάνουν με την προσωπική αντίληψη. Έχεις πάντα την ελευθερία να μπεις στο παιχνίδι, να την εφαρμόσεις (τη συνταγή για παράδειγμα) χωρίς ερωτήσεις και αμφισβητήσεις -ειδικά αν είναι ψαγμένη και σωστή- ή να επέμβεις λίγο ή πολύ εκεί που μπορείς και να την διορθώσεις -ειδικά αν είναι λάθος-, να την κάνεις καλύτερη όσο μπορείς και όσο καταλαβαίνεις. Το τραγικό πάντα είναι η συνταγή να είναι τόσο απαράδεκτη που να απευθύνεται σε καταναλωτές κρετίνους και να την τρως σαν φαγητό αδιαμαρτύρητα. Η καθημερινότητά μας καλή ώρα, με την οποία αν μού επιτρέπεται να σκέφτομαι στο ελάχιστο, μού επιτρέπεται και απολύτως να διαφωνώ.

Αλλά τώρα να πάμε στα νόστιμα…

Προετοιμασία: 20 λεπτά και 40 το μαγείρεμα-ψήσιμο. Βολεύει τα κολοκύθια να μην είναι πολύ μικρά και να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύχωρο τηγάνι. Επίσης, λόγω της κρέμας αλλά και των λαχανικών που γλυκίζουν, ελέγξτε το μίγμα στο αλάτι. Η χρήση κρέμας γάλακτος με 3% λιπαρά δίνει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά ελαφρύ και με πολύ λιγότερες θερμίδες.

Υλικά (για 4 άτομα)
650 γραμ. κολοκύθια, κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες 3-4 χιλ.
250 γραμ. σπαράγγια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
200 γραμ. κρέμα γάλακτος (και λάιτ ή έξτρα λάιτ 3% λιπαρά)
100 γραμ. φρυγανιά ή ξερό ψωμί τριμμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και χοντροκομμένα σε ροδέλες
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
1,5 φλυτζ. γκράνα τριμμένη
1 κ.γ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη ολόκληρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή φωτιά ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζετε σε 1 στρώση κάθε φορά τα κολοκύθια. Τα ψήνετε 1 λεπτό περίπου από κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν, τα βγάζετε και τα κρατάτε χωριστά.
Ρίχνετε στο τηγάνι (μέτρια φωτιά) το βούτυρο, ελάχιστο λάδι, το σκόρδο και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε το τριμμένο ψωμί (ή την φρυγανιά). Τοστάρετε ελαφρά ανακατεύοντας και αποσύρετε. Αφήνετε να κρυώσει και πετάτε το σκόρδο.
Σκουπίζετε το τηγάνι, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρυθμίζετε σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σοτάρετε για 3 λεπτά και προσθέτετε τα σπαράγγια και την κρέμα. Σκεπάζετε και μαγειρεύετε (μέτρια προς χαμηλή φωτιά) για 10 λεπτά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζετε, διορθώνετε.

Κάνετε τη σύνθεση: Στρώνετε ένα ταψάκι ή πυρέξ με τα κολοκύθια, συνδέοντας το τέλος του ενός με την αρχή του άλλου και αφήνοντάς τα να περισσεύουν στις πλαϊνές πλευρές του τα ταψιού. Βάζετε μια στρώση με το μίγμα των λαχανικών με την κρέμα, πασπαλίζετε με το τοσταρισμένο ψωμί και λίγη γκράνα και προσθέτετε μια στρώση από κολοκύθια. Συνεχίζετε μ’ αυτή τη σειρά (θα το κάνετε άλλη 1 ή 2 φορές ανάλογα με το μέγεθος των κολοκυθιών) ολοκληρώνοντας με την φρυγανιά. Γυρίζετε τα κολοκύθια που περισσεύουν από το πλάι και προσθέτετε τα τελευταία ώστε να κλείσει το περιεχόμενο. Απλώνετε στην επιφάνεια την τριμμένη γκράνα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρισμα: Αφήνετε να κρυώσει και κόβετε (με κοφτερό μαχαίρι) σε κομμάτια όπως τα λαζάνια που ξέρουμε. Η σπάτουλα βοηθάει στη μεταφορά.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.