Αρνάκι με κολοκυθάκια αλά Pandespani

25.08.2011
Η φύση, από τη φύση της γκουρμέ, διόλου συχνά, ελάχιστα έχει ανάγκη τον δημιουργικό μας οίστρο και τις απόπειρές μας για φτιασίδωμα με περίπλοκες επεμβάσεις.

Η φύση, από τη φύση της γκουρμέ, διόλου συχνά ελάχιστα έχει ανάγκη τον δημιουργικό μας οίστρο και τις απόπειρές μας για φτιασίδωμα με περίπλοκες επεμβάσεις. Εμείς μάλλον φτιαχνόμαστε μ’ αυτές δήθεν διορθώνοντάς την. Αν της επιτρέψουμε απλώς να υπάρχει με τα μικρά ή τα μεγάλα της θαύματα, αποδεικνύεται περισσότερο από ικανή και αποτελεσματική στο να κάνει την καθημερινότητά μας εύκολη και μαζί όμορφη, πρώτιστα όμως ευχάριστα διαφορετική για να μην πλήττει αισθητικά και το ανήσυχο πνεύμα του υπερ-δημιουργού που κρύβεται μέσα μας.

Πριν λίγες μέρες, ο Πάνος Δεληγιάννης έγραφε στο εκδοτικό του σημείωμα (fnl-guide.com) με τίτλο «Τί είναι gourmet;» ότι «..το βέβαιο είναι πάντως πως επειδή χρησιμοποιούμε έναν γαλλικό όρο δεν σημαίνει ότι gourmet είναι μόνο τα εξεζητημένα προϊόντα ή γεύσεις, μόνο το διεθνώς καταξιωμένα delicatessen. Gourmet μπορεί να είναι οποιοδήποτε τρόφιμο ή συνταγή που έχει αληθινή ποιότητα και προσοχή στην λεπτομέρεια..». Είμαι βέβαιη πως όσοι μαγειρεύουν συμφωνούν ότι ένα απλό πιάτο με φρέσκα υλικά που επιλέχτηκαν χωρίς βαρεμάρα αλλά με κεφάτη έκπληξη, εκτελεσμένο σωστά και σερβιρισμένο με αγάπη γι’ αυτό που ακριβώς είναι, δεν χρειάζεται μαγειρική φλυαρία για να διακριθεί γευστικά.

Αυτής της κατηγορίας είναι και η συνταγή με το αρνάκι (μπούτι από μικρό ζώο), μαγειρεμένο με πολύ μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια, που είναι και δεν είναι σε μέγεθος όσο τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Τα μάζεψα απ’ τον πάγκο, ολόφρεσκα κι ανθισμένα και παρατημένα στην άκρη σαν καταδικασμένα νανάκια σε ιστορία με γίγαντες. Φαίνεται πως κανείς δεν τα ήθελε ή είχαν βρεθεί εκεί, στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα για να με βρουν. Όπως και νάχει, το τυφλό ραντεβού μας κατέληξε στην κουζίνα μου, όπου αναδείχτηκαν σε πρωταγωνιστές της συνταγής, την οποία έκανε με τα χεράκια της η κυρία Ελένη (μας) και η οποία απέσπασε τα εύσημα και των πλέον δύσκολων. Το αρνάκι στη μαγική απλότητα των χυμών του (χωρίς την χαρακτηριστική αίσθηση της αρνίλας που έχουμε από το συγκεκριμένο κρέας), η ελαφριά του σάλτσα μόλις να συντονίζει τη γεύση και τα μικρά κολοκυθάκια με τους μεγαλύτερους απ’ το μπόι τους ανθούς να βρίσκονται σε πρωτοκαθεδρία στο πιάτο και να κλέβουν αβίαστα την παράσταση.

Προετοιμασία: 15 λεπτά και μιάμισι ώρα περίπου το μαγείρεμα. Αφαιρέστε όσο λίπος φαίνεται, δεν χρειάζεται. Όσο μικρό κι αν είναι το ζώο θα διαθέτει έξτρα λίπος μέσα στο μυικό του σύστημα. Μπορείτε να κάνετε την συνταγή την προηγουμένη (εκτός από το τελείωμα με το αβγολέμονο) και να μείνει έτσι στο ψυγείο. Βγάλτε το και πετάξτε το λίπος που θα υπάρχει στην επιφάνεια, πριν το ζεστάνετε σε σιγανή φωτιά αλλά καλά για να το ολοκληρώσετε. Σημαντικό όπως πάντα το αρχικό σοτάρισμα. Μπορείτε επίσης, αν σας αρέσει, αντί της ελαφριάς σάλτσας να κάνετε στο αρνάκι πλήρες αβγολέμονο που θα το βρείτε και στην παλιότερη συνταγή με τα γεμιστά κολοκύθια.

Yλικά (για 6 άτομα)
1 μπούτι αρνίσιο 1,5 κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πολύ μικρά στρογγυλά κολοκυθάκια
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
20 γραμ. βούτυρο
10 ολόκληρα πιπέρια
3-5 μπαχάρια
600 ml χλιαρό νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
————
για τη σάλτσα
1 κρόκος
χυμός από 1 λεμόνι

Eτοιμάζετε τα κολοκύθια: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Προσθέτετε τα κολοκύθια, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρετε για 3 λεπτά. Αποσύρετε και μεταφέρετε σε πιάτο.

Ετοιμάζετε το αρνί: Αφαιρείτε το εμφανές λίπος από το κρέας, τo πλένετε και το στεγνώνετε καλά. Στο ίδιο τηγάνι και δυνατή φωτιά ζεσταίνετε καλά τις 2 κ.σ. λάδι και προσθέτετε σε δόσεις τα κομμάτια του κρέατος. Σοτάρετε καλά όλες τις πλευρές για 8-10 λεπτά να ροδίσουν. Μεταφέρετε τα κομμάτια σε πιατέλα.
Σε κατσαρόλα που να χωράει το σύνολο σοτάρετε με το υπόλοιπο λάδι το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, να ξανθύνει και να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα (8-10 λεπτά). Προσθέτετε το κρέας, τα ολόκληρα πιπέρια, τα μπαχάρια, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνετε το νερό, σκεπάζετε και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σιγομαγειρεύετε για 50 λεπτά ή μέχρι το κρέας να είναι όσο μαλακό σας αρέσει. Ανοίγετε την κατσαρόλα, προσθέτετε αλάτι και τα κολοκύθια και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρετε και βγάγετε 2 κουτάλες από τη σάλτσα του να κρυώσει.

Κάνετε τη σάλτσα: Χτυπάτε τον κρόκο του αβγού με το λεμόνι και στο μίγμα προσθέτετε σιγά-σιγά 1 κουτάλα (που έχει λίγο κρυώσει) από την σάλτσα του κρέατος και μετά την υπόλοιπη. Ανακατεύετε και αδειάζετε το μίγμα στην κατσαρόλα μετακινώντας την κυκλικά ώστε να αναμιχθεί παντού.

Σερβίρισμα: Bάζετε το κρέας με 3-4 κολοκυθάκια σε κάθε πιάτο και περιχύνετε με την σάλτσα.

Για περισσότερες συνταγές αλά Pandespani πατήστε εδώ.