Μελαχρινό

02.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 60 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Υλικά

  • 6 αβγά (χωρισμένα)
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • ½ κιλό σιμιγδάλι
  • 2 φλιτζάνια καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 1 κουτ. σούπας κακάο
  • ½ φλιτζάνι λικέρ κίτρο Νάξου

ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 ξυλαράκι κανέλα

Eκτέλεση
Χτυπάμε πρώτα σε μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το σιμιγδάλι με την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, τα καρύδια, το κακάο και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη σε λεκάνη και προσθέτουμε εναλλάξ λίγο από το μείγμα σιμιγδαλιού και λίγο από το μείγμα αβγών και χτυπάμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Λαδώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-50 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μόλις κρυώσει το γλυκό, το ραντίζουμε με το λικέρ κίτρο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί. Περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι όπως είναι ζεστό.

Nίκη Mηταρέα