Μπιφτέκι από μοσχάρι «tartare»

23.11.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2½ ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

Yλικά

  • 750 γρ. κόντρα μοσχαρίσιο χωρίς κόκαλο και με το λίπος του
  • 2 φιλετάκια αντζούγιας
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα)βρεγμένες σε γάλα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μαγιονέζα
  • 2 κουτ. γλυκού Worcestershire sauce
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Eκτέλεση
Bάζουμε το κρέας σε μπολ και το περιχύνουμε με όλα τα υλικά εκτός από το αβγό και το ψωμί. Πιέζουμε με τα χέρια τα καρυκεύματα πάνω στο κρέας για αρκετή ώρα. Mεταφέρουμε σε σακούλα τροφίμων, την κλείνουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Mόλις μαριναριστεί το κρέας καλά, το μεταφέρουμε μαζί με τα υγρά σε ξύλο κοπής και το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τόσο ώστε να θυμίζει πολύ χοντρό κιμά. Μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το αβγό, το ψωμί, ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια. Τα καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 3 λεπτά από την κάθε τους πλευρά.

Κώστας Τσίγκας