Απόλαυση μέχρι την τελευταία γουλιά

07.11.2011
Από τον Τζέιμς Μποντ -που έπινε το μαρτίνι του «ανακατεμένο και όχι χτυπημένο»-, έως τις ηρωίδες του «Sex & the City» που έφεραν στη μόδα το κοσμοπόλιταν, ένα καλό κοκτέιλ κρύβει πολλά μυστικά! Eμείς «ανακρίναμε» τον μπάρμαν Γιάννη Σαμαρά και σας τα αποκαλύπτουμε.

Ένα καλό κοκτέιλ -ή... αναμειγνυολόγημα- ευφραίνει το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί και τις πέντε αισθήσεις: τη γεύση και την όσφρηση κυρίως αλλά και την αφή, με τα δάχτυλα να αγγίζουν ή και να χαϊδεύουν το νοτισμένο ποτήρι, την ακοή χάρη στο κροτάλισμα του πάγου αλλά και την όραση, κάνοντας τη σωστή παρουσίαση must!

«Ως κοκτέιλ ορίζουμε την ανάμειξη δύο ή περισσότερων ποτών όπου το ένα τουλάχιστον είναι αλκοολούχο», εξηγεί ο μπάρμαν Γιάννης Σαμαράς. «Μπορεί επίσης, να περιέχουν και ένα ή περισσότερα ποτά mixer, όπως π.χ. σόδα, φρουτοχυμούς αλλά και πάγο, ζάχαρη, μέλι, γάλα, κρέμα γάλακτος, αρωματικά βότανα!».

Το μεγάλο μυστικό!
«Υπάρχει μια βασική συνταγή με αναλογίες υλικών που πρέπει να ακολουθηθούν, όμως καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, το «χέρι» αυτού που το φτιάχνει, καθώς και η μεθοδολογία που ακολουθεί», μας λέει ο κ. Σαμαράς. «Κι όταν λέμε ποιότητα υλικών, κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε στα ποτά: τη μάρκα, την παλαιότητά τους, αν είναι -φρεσκοανοιγμένα-, από πού τα προμηθευτήκαμε, πόσο εκτεθειμένα ήταν στη ζέστη. Οι δε χυμοί είναι προτιμότερο να είναι φρεσκοστυμμένοι, από φρούτα φρέσκα και στη σωστή ωρίμανση».

Μην υποτιμάς τον πάγο
«Η ποιότητα του πάγου έχει καθοριστική σημασία! Τα παγάκια που έχουν μείνει καιρό στην κατάψυξη σίγουρα θα έχουν πάρει μυρωδιές και θα χαλάσουν τη γεύση. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτιάξουμε καλά παγάκια στο σπίτι. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν παγομηχανές με ειδικά φίλτρα νερού ώστε ο πάγος τους να λιώνει πιο αργά και να είναι διάφανος. Λίγο καλύτερη ποιότητα μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας νερό εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο. Ο πάγος αποτελεί μέρος των υλικών γι΄ αυτό έχει σημασία η καλή ποιότητά του και η ποσότητά του. Κι ακόμη αν θα μπει θρυμματισμένος ή ολόκληρος ανάλογα με το κοκτέιλ. Δεν μπαίνει μόνο για να παγώσει τα υλικά , αλλά και για να ισορροπήσει τις γεύσεις, καθώς ένα ποσοστό του λιώνει προβλεπόμενα και επιθυμητά».

Ποιο ποτήρι, ταιριάζει πού!
«Ο τύπος του ποτηριού δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικός. Οι βασικοί τύποι, πάντως, είναι:

1. Old fashion: κοντό, για ουίσκι με πάγο αλλά και για ντάκιρι ή μαργαρίτα.

2. Flute: για σαμπάνια και κοκτέιλ σαμπάνιας.

3. Long drink: ψηλό για quick mix κοκτέιλ, δηλαδή ποτό με σόδα ή τόνικ ή χυμό.

4. Mαρτίνι: ιδανικό για μαργαρίτα και... μαρτίνι.

5. Kουπέ: για dry μαρτίνι, μαργαρίτα, ντάκιρι.

6. Sombrero: για μαργαρίτα και ντάκιρι.

7. Hurricane: για pina colada, εξωτικά κοκτέιλ και χυμούς. Στολίζεται με ομπρελίτσες και μεγάλα κομμάτια φρούτων».

Φρούτα, για ντεκόρ και γεύση

Ο χυμός των φρούτων -ειδικά των εσπεριδοειδών (λάιμ, πορτοκάλι, λεμόνι)- είναι απαραίτητο συμπλήρωμα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουμε παραλλαγές του ίδιου κοκτέιλ. «Το σωστό κόψιμο των φρούτων έχει σημασία.

Συνήθως, ειδικά τα λάιμ, τα κόβουμε σε σχήμα wedge -σφήνα (δηλαδή τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και στη συνέχεια το κάθε ένα κομμάτι κατά μήκος στα τρία, στο σύνολο έξι κομμάτια). Για να τα στερεώσουμε στα χείλη του ποτηριού τα κόβουμε σε ροδέλες , ενώ με τις φλούδες (peel) των εσπεριδοειδών μπορούμε να αρωματίσουμε κάποια είδη κοκτέιλ.

Αν θέλουμε τα αιθέρια έλαια να «αποκαλύψουν» όλη τους τη δύναμη στο κοκτέιλ μας, τα αναφλέγουμε! Αναδιπλώνουμε τη φλούδα με την εξωτερική μεριά προς τα μέσα και με ένα σπίρτο τη φλαμπάρουμε προσεκτικά πριν τη βάλουμε στο κοκτέιλ. Η φαντασία και η δημιουργικότητα μεταμορφώνουν και το πιο απλό κοκτέιλ σε χάρμα οφθαλμών».

ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ