Λευκό ή καστανό ρύζι; Το χρώμα έχει σημασία

02.01.2012
Τo καστανό ρύζι αποτελεί μια κατεξοχήν επιλογή φυσικής διατροφής, με πολλά «θρεπτικά συν» για τον οργανισμό. Tι λές, το δοκιμάζουμε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της μεσογειακής πυραμίδας διατροφής, τα τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα τρόφιμα, προτιμώντας όμως συχνότερα όσα είναι πιο αδρά επεξεργασμένα, όπως π.χ. το καστανό ρύζι έναντι του λευκού. Ως γνωστόν, το ρύζι δεν μπορεί να καταναλωθεί αναποφλοίωτο, επομένως για να γίνει βρώσιμο υφίσταται αναγκαστικά μια μικρότερη ή μεγαλύτερη επεξεργασία, από την οποία προκύπτουν οι διαφορετικοί τύποι του.

Λευκό ή καστανό;
Το μερικώς αναποφλοίωτο ή καστανό ρύζι (πλήρες) προκύπτει μετά την απομάκρυνση του φλοιού από τον πρωτογενή κόκκο ρυζιού. Επειδή διατηρεί το περίβλημα του καρπού του, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα του, διατηρεί επίσης και τα θρεπτικά του συστατικά. Παρεπόμενα, το καστανό ρύζι αποτελεί μια ακόμη θρεπτική και ποιοτική επιλογή, ιδίως δε εάν το προϊόν που θα επιλέξουμε πληροί τις προδιαγραφές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Βεβαίως, ο αντίλογος μπορεί να είναι ότι το λευκό ρύζι μαγειρεύεται γρηγορότερα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλές νοικοκυρές. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει καστανό ρύζι που με τη μέθοδο της υγροθερμικής επεξεργασίας (parboiling) όχι μόνο διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού, αλλά μαγειρεύεται εύκολα μέσα σε μόλις 10 λεπτά και γίνεται πιο νόστιμο και σπυρωτό.

Θρεπτικά πλεονεκτήματα
Το καστανό ρύζι είναι:

  • Άριστη πηγή αμυλούχων υδατανθράκων, οι οποίοι διασπώνται πιο αργά και παρέχουν παρατεταμένη ενέργεια χωρίς να ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.
  • Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες διευκολύνουν την εντερική λειτουργία και συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης.
  • Ιδιαίτερα καλή πηγή ανόργανων αλάτων, όπως φώσφορου, μαγνησίου και μαγγανίου, καθώς και πολύτιμων για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα βιταμινών της ομάδας Β, όπως Β1, Β3, Β5 και Β6.
  • Πληρέστερη πηγή πρωτεϊνών συγκριτικά με άλλα δημητριακά, πιο εύπεπτη και χωρίς γλουτένη, που σημαίνει ότι ενδείκνυται και για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Πολύ χαμηλό σε λιπαρά, ιδίως δε, σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, πολύ φτωχό σε απλά σάκχαρα και νάτριο (αλάτι), ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ