Ριζότο με κρασί Barbera d’Asti, μανιτάρια και κάστανα

23.01.2012

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση carnaroli)
  • 700 ml Barbera d’ Asti (είδος ιταλικού κόκκινου κρασιού)
  • 200 γρ. διάφορα φρέσκα αρωματικά μανιτάρια (ιδανικά και μία λευκή τρούφα)
  • 100 γρ. κάστανα
  • 2 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 lt ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε 50 γρ. από το βούτυρο και ελάχιστο ελαιόλαδο, προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Περιχύνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Προσθέτετε το βραστό ζωμό σταδιακά, κάθε φορά που το ρύζι απορροφά μια ποσότητα. Την τελευταία φορά προσθέτετε τα μανιτάρια και τα κάστανα, αφού πρώτα τα έχετε σοτάρει. Μόλις σωθεί όλος ο ζωμός κι ενώ το ρύζι είναι ακόμα al dente, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα κι ανακατεύετε προσεκτικά για να μη διαλυθούν τα κάστανα. Σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα. Προτείνεται μαζί φρέσκο πιπέρι, από το μύλο.