Τσουρέκι με γέμιση κάστανο

19.12.2011

Υλικά:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη)
  • 2 αβγά
  • 1½ φακελάκι μαγιά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
  • χλιαρό γάλα, περίπου ½ κούπα, που προσθέτουμε λίγο λίγο.

Για τη γέμιση: κρέμα ή μαρμελάδα κάστανο.

Εκτέλεση: Χτυπάτε τα υλικά με το εξάρτημα γάντζο του μίξερ, μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σφιχτή, αλλά να κολλάει στα χέρια. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Ντύνετε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι ή μακρόστενη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένο πάγκο -και τα χέρια- για να μην κολλάει και την απλώνετε να γίνει σαν χοντρό φύλλο, με τη μία πλευρά ίση με το μήκος της φόρμας. Αλείφετε με κρέμα κάστανο ή μαρμελάδα. Τυλίγετε τη ζύμη ρολό και τη βάζετε στη φόρμα ή σαν σαλιγκάρι -αν τη βάλετε στο ταψάκι-, σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφετε με λίγο γάλα εβαπορέ και βάζετε σε κρύο φούρνο (όχι προθερμασμένο) στην κάτω θέση, ανάβετε στους 180-190 βαθμούς και ψήνετε για 35’. Φουσκώνει κι άλλο στο ψήσιμο και γίνεται πολύ αφράτο.