Μαϊστράλι στο κέντρο της πόλης

08.11.2011
Πιάτα με τη θαλασσινή αλμύρα και νοστιμιά από μια «Fishαλίδα» στεριανή!

Από τον ΟΥΡΟΒΟΡΟ

Aπό τα τραπεζάκια στη «Fishαλίδα» δεν μπορείς να αγναντέψεις τη θάλασσα ή να παίξεις ρακέτες στην παραλία ούτε να αφήσεις τα παιδιά σου να παίξουν στα βοτσαλάκια για να μπορέσεις να απολαύσεις το φαγητό σου ανενόχλητος. Γιατί αυτή η «Fishαλίδα» βρίσκεται στην πάνω μεριά του Παγκρατίου, όπου δεν υπάρχει θάλασσα, και το μαϊστράλι θα σε χαϊδέψει στο πρόσωπο μόνο αν μπορέσει ο σεφ να το «εγκλωβίσει» στα πιάτα του. Φαίνεται πως αυτό το σχετικά νέο εστιατόριο -που εστιάζει στα ψάρια και τις πρώτες ύλες της θάλασσας- το έχει κατορθώσει, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η βασική προτεραιότητα ενός σύγχρονου εστιατορίου είναι η «μετάφραση» της φύσης σε μια απλή καθημερινή διαδικασία, όπως είναι το φαγητό. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, να μπορεί η κουζίνα του να αιτιολογήσει τη δαπάνη που αφορά την προετοιμασία του γεύματος -ειδικά στις μέρες μας- χωρίς διακυμάνσεις ή εκπλήξεις τιμών που θυμίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο...

Το μενού της «Fishαλίδας» δεν είναι τόσο παιχνιδιάρικο όσο το όνομά της. Κινείται, βέβαια, στην κατηγορία του «δημιουργικού παραδοσιακού» κάτι που βλέπουμε να γίνεται η νόρμα στα περισσότερα ψαρομάγαζα της Αθήνας: «Δημιουργικές» παρεμβάσεις και συνδυασμοί πάνω σε παραδοσιακά πιάτα, που πρέπει να ομολογήσω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά επιτυχημένα, όμως με αρκετή δόση ατολμίας. (Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που πολλά πιάτα επαναλαμβάνονται στα παρεμφερή εστιατόρια). Για παράδειγμα, η παρουσία της μουστάρδας στα πιάτα με οστρακοειδή τείνει να γίνεται κλισέ, μάλλον λόγω δημιουργικής αμηχανίας παρά δημιουργικής τόλμης. Ευτυχώς για τη «Fishαλίδα», αυτό είναι η εξαίρεση. Ενα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί τη «Fishαλίδα» είναι η χρήση πολλών εξαιρετικής ποιότητας λαχανικών στο μενού της -να ζητήσετε οπωσδήποτε τα ντοματίνια- επειδή ο ιδιοκτήτης της είναι και παραγωγός οπωροκηπευτικών. Το «θαλασσινό γιουβετσάκι» (κριθαράκι με πετροσωλήνες), προετοιμασμένο με τη λογική του ριζότο, είναι καταπληκτικό πιάτο για να ξεκινήσετε το γεύμα σας, ειδικά αν πρόκειται να το μοιραστείτε με τη συντροφιά σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ωμά όστρακα, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα και την αγορά. Η σαλάτα με τις φακές και τον καπνιστό κολιό, αν και «μιλάει λίγο γαλλικά», είναι ένα τέλεια προετοιμασμένο πιάτο, που σε παραπέμπει στην ιδιαίτερη σχέση που έχουν τα όσπρια με τα ψαρικά.

Επίσης, η κακαβιά -πιάτο που συνήθως αποτελεί και το πεδίο σύγκρισης για όλα τα ψαρομάγαζα- ήταν ιδιαίτερα γευστική, και μάλιστα σε τιμή λογική. Μια τελευταία σημείωση για τις τιμές: Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ένα εστιατόριο που εστιάζει στην ψαροφαγία να προσφέρει φρέσκο, ελληνικό ψάρι από 45 € μέχρι 55 € το κιλό.

  • Fishαλίδα: Ναϊάδων & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, τηλ. 210-7234551