Μπανάνα: Η σούπερ τροφή

12.06.2012
Η μπανάνα θεωρείται στις μέρες μας ένα από τα απόλυτα super foods, τόσο για τη διατροφική της ποιότητα όσο και για τη γενικότερη χρήση της στη μαγειρική.

H μπανανιά κατάγεται από διάφορες μη βρώσιμες ποικιλίες άγριας μπανάνας στη νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες μετά τη διασταύρωσή τους μάς έδωσαν την μπανάνα που γνωρίζουμε σήμερα. Η μπανάνα αποτελείται κατά βάση από φυτικές ίνες και ζάχαρη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη. Ομως, την ίδια στιγμή περιέχει μεγάλη ποσότητα από κάλιο, βιταμίνη C και Β6, και αρκετά μεγάλη ποσότητα σιδήρου και μαγνησίου.

Υπάρχουν χιλιάδες ιατρικές έρευνες που υποστηρίζουν τις διάφορες θετικές συνέπειες της καθημερινής χρήσης μπανάνας στη διατροφή μας, και μάλιστα πρόσφατα το υπουργείο Υγείας της Αμερικής επέτρεψε την επίσημη υποστήριξη ότι η μπανάνα βοηθά στον έλεγχο και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σημαντικότερη όλων είναι η καταπληκτική γεύση και η παρουσία της σε κάθε κουζίνα. Η χρήση της στη ζαχαροπλαστική είναι προφανής, αλλά ταυτόχρονα συνδυάζεται εύκολα και με αλμυρά φαγητά.

Μυστικά διατήρησης

  • Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπανάνες στη ζαχαροπλαστική ή τη μαγειρική, καλό είναι να τις περνάμε από λεμόνι ή από το ζουμί κάποιας κονσέρβας φρούτου για να μην χάνουν το χρώμα τους.
  • Επίσης, πρέπει να έχουμε στον νου μας να τις αφήνουμε πάντα εκτός ψυγείου για να ωριμάζουν σωστά και να αναπτύσσουν όλες τους τις γευστικές ιδιότητες και τα αρώματα.
  • Αφήστε τις μπανάνες να ωριμάζουν σε χαρτοσακούλα μαζί με ντομάτες. Τα αποτελέσματα και για τα δύο φρούτα είναι καταπληκτικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μήλα.

Τρόποι και συνδυασμοί

  • Καταπληκτικά με το πρωινό μας είναι τα διάφορα κέικ με μπανάνα, όπως το πασίγνωστο σε όλες τις αγγλοσαξονικές χώρες banana bread, τα μπισκότα με μπανάνα και σοκολάτα, ο συνδυασμός της μπανάνας με την καραμέλα στα κλασικά banana split ή το πολύ «μοδάτο» στα αθηναϊκά εστιατόρια banoffee.
  • Εξαιρετική είναι, επίσης, στη ζαχαροπλαστική η σχέση της μπανάνας με τη σοκολάτα και τη γλυκιά κολοκύθα. Ακόμη, ο συνδυασμός της μπανάνας με το γιαούρτι (και όχι μόνο με κομμάτια μέσα στο γιαούρτι) μας δίνει πολλά κλασικά κέικ, που έχουν κατακλύσει την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα.
  • Η μπανάνα αποτελεί επίσης τέλειο συστατικό σε σάλτσες με γλυκόξινο υπόβαθρο αλλά και στη μουστάρδα. Για παράδειγμα, μπορούμε να λιώσουμε λίγη μπανάνα με μουστάρδα και να τη χρησιμοποιήσουμε σε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο. Τα αποτελέσματα σίγουρα θα είναι υπέροχα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η χρήση της σε ένα πιάτο καυτερό ή σε ένα πιάτο με κάρι.
  • Μάλιστα, σε πιάτα παραδοσιακά δικά μας που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, όπως το κοκκινιστό, λίγη μπανάνα κάνει τεράστια διαφορά και δίνει «βάθος» στο πιάτο.