Τσουρέκι με καραμελωμένο γάλα

30.04.2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 8 φέτες τσουρέκι (2 εκ. περίπου η καθεμία)
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ λίτρο γάλα κατσικίσιο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Bράζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά τη σόδα. Tο μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει έντονα, αλλά αυτό θα διαρκέσει λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Επαναφέρουμε αμέσως το σκεύος στη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 2 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας συχνά. Mετά την πρώτη ώρα θα αρχίσει να σκουραίνει, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο, οπότε συνεχίζουμε. Το αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το γάλα και η ζάχαρη έχουν μετατραπεί σε μαλακή καραμέλα. Xτυπάμε καλά τα αβγά σε μπολ μαζί με το κονιάκ. Zεσταίνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Περνάμε μία μία τις φέτες του τσουρεκιού από το μείγμα του αβγού με το κονιάκ και στη συνέχεια τις τηγανίζουμε στο βούτυρο μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με την καραμέλα γάλακτος, πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο και σερβίρουμε.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ