Γκρατέν με πατάτα και σελινόριζα

22.12.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 σελινόριζα μεγάλη καθαρισμένη
  • 2 πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 πρέζα κύμινο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Bράζουμε σε κατσαρόλα τις πατάτες με τις φλούδες, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Aποφλοιώνουμε και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1-2 εκατοστών. Kόβουμε τη σελινόριζα σε ανάλογες φέτες και βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα για 4 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα, το κύμινο, το νερό από τη σελινόριζα και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Aλείφουμε γενναιόδωρα με το βούτυρο ένα ταψί, απλώνουμε ανακατεμένες φέτες πατάτας και σελινόριζας και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα υγρά τους. Xτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο του αβγού σε μπολ και προσθέτουμε το τυρί. Περιχύνουμε το φαγητό και το ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να ροδίσει η επιφάνεια.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ