Ψωμί με πάπρικα

27.12.2011

Υλικά για 10 άτομα

  • 1 κιλό αλεύρι 55%
  • 15 γρ. μαγιά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 λίτρο + 250 γρ. νερό (χλιαρό)

Eκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στα 250 γρ. νερό. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη μαγιά, την πάπρικα και το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε για μισή ώρα. Οταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα, είναι έτοιμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε 10 μπαλίτσες, ανοίγουμε με πλάστη την κάθε μπαλίτσα σε φύλλο 3 εκατοστών και του δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε (κουλούρι, κοτσίδα, καρδιά, αστέρι) με τη ροδέλα της πίτσας ή με κάποιο κουπ πατ. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 70°C για 10 λεπτά για να φουσκώσει η ζύμη και να γίνει απαλή σαν επιδερμίδα μωρού. Στη συνέχεια, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Τip: Με την ίδια ζύμη (χωρίς την πάπρικα) κάνουμε κριτσίνια. Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές λωρίδες και τις ρολάρουμε πάνω σε τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας ή σουσάμι. Ψήνουμε στους 150oC για 15 λεπτά.